Як зробити свої власні парфуми
Хочете отримати свій власний унікальний аромат? А може, ви хотіли б зробити оригінальний саморобний подарунок? Як би там не було, ви зможете приготувати духи з тих інгредієнтів, які є в будь-якому супермаркеті.
частина 1
основи парфумерії

1
Дізнайтеся про різні нотах.
Духи являють собою суміш різних рівнів аромату, так званих «нот». Коли ви наносите парфуми на шкіру, їх аромат набуває різні ноти в наступній послідовності:
- В першу чергу відчуваються верхні ноти. Зникають вони також першими, зазвичай через 10-15 хвилин.
- Середні ноти починають відчуватися після того, як зникнуть верхні ноти. Вони є ядром аромату і визначають, до якого типу відносяться духи: наприклад, до східного, деревного, свіжому або квітковому.
- Базові ноти підкреслюють і фіксують середні ноти, які називають також темою аромату. Вони складають основу аромату, завдяки якій він зберігається до 4-5 годин.

2
Ознайомтеся з популярними верхніми нотами.
До них відносяться аромат базиліка, бергамоту, грейпфрута, лаванди, лимона, лайма, м'яти, неролі, розмарину і солодкого апельсина.

3
Дізнайтеся про популярних середніх нотах.
До них відносяться аромат чорного перцю, кардамону, ромашки, гвоздики, ялинової хвої, жасмину, ялівцю, лемонграсу, неролі, мускатного горіха, троянди, палісандра і іланг-ілангу.

4
Ознайомтеся з популярними базовими нотами.
До них відносяться аромат кедра, кипариса, імбиру, пачулі, сосни, сандалового дерева, ванілі і ветівера.

5
Дізнайтеся про пропорції.
При змішуванні ароматів спочатку додають базові, потім середні, і, нарешті, верхні ноти. Ідеальне співвідношення становить 30% верхніх, 50% середніх і 20% базових нот.
- Деякі парфумери рекомендують поєднувати не більше 3-4 основних нот.

6
Ознайомтеся з основними рецептами.
Для приготування парфумів вам знадобляться не тільки інгредієнти для верхньої, середньої та базової нот - крім них необхідно додати ще дещо.
- Для початку вам знадобиться базисне масло. Для цих цілей часто використовують масло жожоба, солодкого мигдалю і насіння винограду.
- Потім слід поступово додати в базисне масло краплі базової, середньої і верхньої нот.
- Під кінець додають те, що сприяє перемішуванню інгредієнтів. Для цього повсюдно використовують спирт, оскільки він легко випаровується і переносить запах. В саморобні духи часто додають високоякісну горілку міцністю від 40 до 50%.
- Якщо ви хочете зробити крем (наприклад, бальзам для губ), використовуйте в якості закріплювача НЕ спирт або воду, а розтоплений бджолиний віск.

7
З'ясуйте, які ноти містяться в ваших улюблених духів.
Якщо ви не знаєте, як скласти духи, подивіться, які інгредієнти входять до складу подобаються вам покупних ароматів.
- Якщо ви відчуваєте труднощі з вибором інгредієнтів або поділом їх на ноти, загляньте на англомовний веб-сайт Basenotes, де наведено склад нот в популярних духів.
частина 2
необхідні матеріали

1
Придбайте пляшечки з темного скла.
Рекомендується використовувати ємності з темного скла, так як воно захищає духи від світла і тим самим подовжує термін їх придатності.
- Виберіть такі ємності, в яких не зберігалися продукти харчування, інакше духи можуть просочитися залишилися запахами.
- Як виняток можна використовувати скляні ємності, в яких зберігалося щось з відповідним вам запахом. Однак врахуйте, що, незважаючи на приємний смак, арахісова паста, банани і шоколад залишають після себе менш привабливий запах!

2
Придбайте базисне масло.
Базове масло утримує на шкірі аромат парфумів. Зазвичай воно не має власного запаху, їм розбавляють концентровані масла і ароматичні речовини, щоб вони не дратували шкіру.
- Базовим маслом може бути майже все, що завгодно. Можна навіть використовувати оливкову олію, якщо вам підходить його запах.
- Один відомий парфумер кип'ятить пелюстки троянд в оливковій олії першого віджиму, а потім додає масло з вітаміном E, щоб стабілізувати суміш.

3
Придбайте міцний спирт.
У саморобних духів часто використовують високоякісну горілку міцністю 40-50%. Інші додають 80-процентний спирт.
- Як спирту для духів часто використовують нейтральний органічний виноградний спирт або набагато дешевший зерновий спирт.

4
Виберіть аромати.
Для духів можна використовувати безліч різних інгредієнтів. Як ароматичних речовин в парфумерії часто використовують ефірні масла, пелюстки квітів, листя і трави.

5
Виберіть метод.
Спосіб приготування парфумів може трохи відрізнятися в залежності від використовуваних матеріалів. У парфумах часто використовують два види ароматичних засобів: матеріали рослинного походження (квіти, листя, траву) і ефірні масла. Для кожного виду потрібно свій метод.
частина 3
Використання свіжих квітів, листя і трав

1
Знайдіть чисту скляну ємність.
Тип ємності неважливий, аби вона була скляна і чистою. Крім того, ємність повинна мати щільно прилягає кришку. Бажано, щоб вона була з темного скла - в цьому випадку духи будуть зберігатися довше.
- Парфумери зазвичай рекомендують використовувати ємності з темного скла, так як воно захищає духи від дії світла і збільшує термін їх зберігання.
- Не використовуйте банки (навіть ретельно вимиті), в яких раніше зберігалися продукти харчування, так як їх запах може передатися духам.

2
Візьміть не має запаху масло.
У парфумерії часто використовують масло жожоба, мигдальне масло і масло з виноградних кісточок.

3
Зберіть нравящиеся вам квіти, листя або трави.
Збирайте рослинні матеріали в той час, коли вони мають сильний запах, а листя висохли. Якщо забаритися, вони можуть розм'якнути і частково втратити запах.
- Можна заздалегідь зібрати і висушити побільше потрібних рослин, щоб потім додати їх і посилити аромат масла.

4
Видаліть непотрібні частини рослин.
Якщо ви збираєтеся використовувати квіти, зберіть лише пелюстки. Якщо ви використовуєте листя або трави, позбудьтеся від гілочок і інших частин, які можуть негативно вплинути на запах.

5
Злегка примніть рослинні матеріали.
Хоча можна обійтися і без цього кроку, він допоможе краще виявити запах. Просто злегка придушити рослинні матеріали дерев'яною ложкою.

6
Налийте в скляну ємність трохи масла.
Досить невеликої кількості, аби масло покрило пелюстки, листя або траву.

7
Додайте в масло рослинні матеріали і закрийте ємність кришкою.
Простежте, щоб кришка щільно закривала банку.

8
Поставте банку на 1-2 тижні в темне прохолодне місце.
9
Відкрийте контейнер, процідіть масло і повторіть процес.
Якщо через один-два тижні масло не придбає настільки сильний запах, як вам хотілося б, можна відфільтрувати старі рослинні матеріали, додати нові і продовжити наполягати масло.
- Даний процес можна повторювати кілька тижнів і навіть місяців до тих пір, поки масло не придбає досить сильний аромат.
- Зберігайте масло! Не забувайте, що слід позбавлятися від використаних рослинних матеріалів, а не від масла.

10
Збережіть ароматизоване масло.
Після того як масло придбає потрібний вам запах, в нього можна додати 1-2 краплі натурального консерванту, наприклад масла з вітаміном E або екстракту з насіння грейпфрута, щоб воно довше зберігалося.
- Якщо ви хочете отримати з масла бальзам, можна додати в нього трохи бджолиного воску: розтопіть бджолиний віск в мікрохвильовій печі, змішайте його з ароматичною олією і залийте масу в ємність, щоб вона охолола і загусла.
частина 4
Використання ефірних масел

1
Підготуйте все необхідне.
Вам будуть потрібні наступні матеріали і речовини:
- 2 столові ложки, або 30 мілілітрів базисного масла (підійде масло жожоба, мигдальне масло або масло з виноградних насіння);
- 6 столових ложок (90 мілілітрів) горілки або спирту;
- 2,5 столової ложки (38 мл) бутильованої (не водопровідною) води;
- 30 крапель ефірних масел (хоча б по одному для базової, середньої і верхньої ноти);
- кавовий фільтр;
- воронка;
- 2 чисті скляні ємності.

2
Залийте 2 столові ложки (30 мл) базисного масла в скляну пляшку.
3
Додайте ефірні масла.
В цілому їх повинно вийти близько 30 крапель. Почніть з базових нот, потім додайте середні, а під кінець верхні ноти. Ідеальне співвідношення становить 20% базової, 50% середньої і 30% верхньої ноти.
- Звертайте увагу на додаються аромати: якщо один з них виявиться набагато сильніше, ніж інші, візьміть його менше, щоб він не заглушив всі інші запахи.

4
Додайте спирт.
Використовуйте високоякісний міцний алкоголь. Багато додають в саморобні духи горілку.

5
Дайте духам настоятися хоча б 48 годин.
Закрийте пляшку кришкою і настоюйте духи не менше 48 годин. Можна тримати їх аж до 6 тижнів - через цей час запах стане найбільш сильним.
- Регулярно перевіряйте запах парфумів.

6
Додайте 2 столові ложки (30 мл) бутильованої води.
Коли духи придбають бажаний аромат, додайте в них 2 столові ложки бутильованої води.

7
Як випливає струсіть пляшку.
Потрусіть пляшку протягом однієї хвилини, щоб її вміст добре перемішалося.

8
Перелийте духи в іншу пляшку.
За допомогою кавового фільтра і воронки перелийте духи в чисту пляшку з темного скла. Якщо ви збираєтеся подарувати парфуми кому-небудь, можна перелити їх в красивий флакон.
- Можна наклеїти на пляшку етикетку і вказати на ній використані інгредієнти і дату, щоб знати, як довго зберігаються духи. Це допоможе вам визначити, більше або менше робити таких духів в наступний раз.

9
Спробуйте різні варіанти.
Щоб приготувати не рідкі духи, а крем, наприклад бальзам для губ, спробуйте замість води використовувати розтоплений бджолиний віск. Додайте в духи розтоплений бджолиний віск і перелийте теплу суміш в ємність, щоб вона загусла.
- Бджолиний віск можна купити в аптеці або магазині здорового харчування.
Поради
- Не перестарайтеся з запахами. Нюхайте кожен інгредієнт і обмірковуйте, чи добре будуть поєднуватися різні компоненти. Занадто велика кількість нот може зруйнувати аромат.
- Подумайте про те, щоб повторити аромат своїх улюблених продуктів і напоїв - наприклад, з масел кориці, солодкого апельсина, гвоздики і кардамону можна зробити духи з ароматом чаю з молоком і спеціями. Ще один приклад - духи з ароматом гарбузового пирога, які можна отримати з ефірних масел кориці, гвоздики, імбиру, мускатного горіха, ванілі і апельсина.
- Щоб очистити скляну ємність, помийте її в якомога більш гарячій воді, потім поставте на деко і висушіть в духовці при температурі 110 ° C.
попередження
- Не додавайте в духи фруктові соки, інакше вони можуть згорнутися або стати згірклими. Крім того, лимони фототоксичності, тобто при нанесенні на шкіру лимонний сік може викликати опік на сонці.