Як зробити свої власні парфуми

Хочете отримати свій власний унікальний аромат? А може, ви хотіли б зробити оригінальний саморобний подарунок? Як би там не було, ви зможете приготувати духи з тих інгредієнтів, які є в будь-якому супермаркеті.

частина 1

основи парфумерії

Зображення з назвою Make Perfume Step 1

      1

Дізнайтеся про різні нотах.

      Духи являють собою суміш різних рівнів аромату, так званих «нот». Коли ви наносите парфуми на шкіру, їх аромат набуває різні ноти в наступній послідовності:

 

      • В першу чергу відчуваються верхні ноти. Зникають вони також першими, зазвичай через 10-15 хвилин.
      • Середні ноти починають відчуватися після того, як зникнуть верхні ноти. Вони є ядром аромату і визначають, до якого типу відносяться духи: наприклад, до східного, деревного, свіжому або квітковому.
      • Базові ноти підкреслюють і фіксують середні ноти, які називають також темою аромату. Вони складають основу аромату, завдяки якій він зберігається до 4-5 годин.

      2

Ознайомтеся з популярними верхніми нотами.

      До них відносяться аромат базиліка, бергамоту, грейпфрута, лаванди, лимона, лайма, м'яти, неролі, розмарину і солодкого апельсина.

      3

Дізнайтеся про популярних середніх нотах.

      До них відносяться аромат чорного перцю, кардамону, ромашки, гвоздики, ялинової хвої, жасмину, ялівцю, лемонграсу, неролі, мускатного горіха, троянди, палісандра і іланг-ілангу.

      4

Ознайомтеся з популярними базовими нотами.

      До них відносяться аромат кедра, кипариса, імбиру, пачулі, сосни, сандалового дерева, ванілі і ветівера.

      5

Дізнайтеся про пропорції.

      При змішуванні ароматів спочатку додають базові, потім середні, і, нарешті, верхні ноти. Ідеальне співвідношення становить 30% верхніх, 50% середніх і 20% базових нот.
      • Деякі парфумери рекомендують поєднувати не більше 3-4 основних нот.

      6

Ознайомтеся з основними рецептами.

      Для приготування парфумів вам знадобляться не тільки інгредієнти для верхньої, середньої та базової нот - крім них необхідно додати ще дещо.
      • Для початку вам знадобиться базисне масло. Для цих цілей часто використовують масло жожоба, солодкого мигдалю і насіння винограду.
      • Потім слід поступово додати в базисне масло краплі базової, середньої і верхньої нот.
      • Під кінець додають те, що сприяє перемішуванню інгредієнтів. Для цього повсюдно використовують спирт, оскільки він легко випаровується і переносить запах. В саморобні духи часто додають високоякісну горілку міцністю від 40 до 50%.
      • Якщо ви хочете зробити крем (наприклад, бальзам для губ), використовуйте в якості закріплювача НЕ спирт або воду, а розтоплений бджолиний віск.

      7

З'ясуйте, які ноти містяться в ваших улюблених духів.

    Якщо ви не знаєте, як скласти духи, подивіться, які інгредієнти входять до складу подобаються вам покупних ароматів.
    • Якщо ви відчуваєте труднощі з вибором інгредієнтів або поділом їх на ноти, загляньте на англомовний веб-сайт Basenotes, де наведено склад нот в популярних духів.

частина 2

необхідні матеріали

      1

Придбайте пляшечки з темного скла.

      Рекомендується використовувати ємності з темного скла, так як воно захищає духи від світла і тим самим подовжує термін їх придатності.
      • Виберіть такі ємності, в яких не зберігалися продукти харчування, інакше духи можуть просочитися залишилися запахами.
      • Як виняток можна використовувати скляні ємності, в яких зберігалося щось з відповідним вам запахом. Однак врахуйте, що, незважаючи на приємний смак, арахісова паста, банани і шоколад залишають після себе менш привабливий запах!

      2

Придбайте базисне масло.

      Базове масло утримує на шкірі аромат парфумів. Зазвичай воно не має власного запаху, їм розбавляють концентровані масла і ароматичні речовини, щоб вони не дратували шкіру.
      • Базовим маслом може бути майже все, що завгодно. Можна навіть використовувати оливкову олію, якщо вам підходить його запах.
      • Один відомий парфумер кип'ятить пелюстки троянд в оливковій олії першого віджиму, а потім додає масло з вітаміном E, щоб стабілізувати суміш.

      3

Придбайте міцний спирт.

      У саморобних духів часто використовують високоякісну горілку міцністю 40-50%. Інші додають 80-процентний спирт.
      • Як спирту для духів часто використовують нейтральний органічний виноградний спирт або набагато дешевший зерновий спирт.

      4

Виберіть аромати.

      Для духів можна використовувати безліч різних інгредієнтів. Як ароматичних речовин в парфумерії часто використовують ефірні масла, пелюстки квітів, листя і трави.

      5

Виберіть метод.

    Спосіб приготування парфумів може трохи відрізнятися в залежності від використовуваних матеріалів. У парфумах часто використовують два види ароматичних засобів: матеріали рослинного походження (квіти, листя, траву) і ефірні масла. Для кожного виду потрібно свій метод.

частина 3

Використання свіжих квітів, листя і трав

      1

Знайдіть чисту скляну ємність.

      Тип ємності неважливий, аби вона була скляна і чистою. Крім того, ємність повинна мати щільно прилягає кришку. Бажано, щоб вона була з темного скла - в цьому випадку духи будуть зберігатися довше.
      • Парфумери зазвичай рекомендують використовувати ємності з темного скла, так як воно захищає духи від дії світла і збільшує термін їх зберігання.
      • Не використовуйте банки (навіть ретельно вимиті), в яких раніше зберігалися продукти харчування, так як їх запах може передатися духам.

      2

Візьміть не має запаху масло.

      У парфумерії часто використовують масло жожоба, мигдальне масло і масло з виноградних кісточок.

      3

Зберіть нравящиеся вам квіти, листя або трави.

      Збирайте рослинні матеріали в той час, коли вони мають сильний запах, а листя висохли. Якщо забаритися, вони можуть розм'якнути і частково втратити запах.

 

      • Можна заздалегідь зібрати і висушити побільше потрібних рослин, щоб потім додати їх і посилити аромат масла.

      4

Видаліть непотрібні частини рослин.

      Якщо ви збираєтеся використовувати квіти, зберіть лише пелюстки. Якщо ви використовуєте листя або трави, позбудьтеся від гілочок і інших частин, які можуть негативно вплинути на запах.

      5

Злегка примніть рослинні матеріали.

      Хоча можна обійтися і без цього кроку, він допоможе краще виявити запах. Просто злегка придушити рослинні матеріали дерев'яною ложкою.

      6

Налийте в скляну ємність трохи масла.

      Досить невеликої кількості, аби масло покрило пелюстки, листя або траву.

      7

Додайте в масло рослинні матеріали і закрийте ємність кришкою.

      Простежте, щоб кришка щільно закривала банку.

      8

Поставте банку на 1-2 тижні в темне прохолодне місце.

      9

Відкрийте контейнер, процідіть масло і повторіть процес.

      Якщо через один-два тижні масло не придбає настільки сильний запах, як вам хотілося б, можна відфільтрувати старі рослинні матеріали, додати нові і продовжити наполягати масло.
      • Даний процес можна повторювати кілька тижнів і навіть місяців до тих пір, поки масло не придбає досить сильний аромат.
      • Зберігайте масло! Не забувайте, що слід позбавлятися від використаних рослинних матеріалів, а не від масла.

      10

Збережіть ароматизоване масло.

      Після того як масло придбає потрібний вам запах, в нього можна додати 1-2 краплі натурального консерванту, наприклад масла з вітаміном E або екстракту з насіння грейпфрута, щоб воно довше зберігалося.

 

    • Якщо ви хочете отримати з масла бальзам, можна додати в нього трохи бджолиного воску: розтопіть бджолиний віск в мікрохвильовій печі, змішайте його з ароматичною олією і залийте масу в ємність, щоб вона охолола і загусла.

частина 4

Використання ефірних масел

      1

Підготуйте все необхідне.

      Вам будуть потрібні наступні матеріали і речовини:
      • 2 столові ложки, або 30 мілілітрів базисного масла (підійде масло жожоба, мигдальне масло або масло з виноградних насіння);
      • 6 столових ложок (90 мілілітрів) горілки або спирту;
      • 2,5 столової ложки (38 мл) бутильованої (не водопровідною) води;
      • 30 крапель ефірних масел (хоча б по одному для базової, середньої і верхньої ноти);
      • кавовий фільтр;
      • воронка;
      • 2 чисті скляні ємності.

      2

Залийте 2 столові ложки (30 мл) базисного масла в скляну пляшку.

      3

Додайте ефірні масла.

      В цілому їх повинно вийти близько 30 крапель. Почніть з базових нот, потім додайте середні, а під кінець верхні ноти. Ідеальне співвідношення становить 20% базової, 50% середньої і 30% верхньої ноти.
      • Звертайте увагу на додаються аромати: якщо один з них виявиться набагато сильніше, ніж інші, візьміть його менше, щоб він не заглушив всі інші запахи.

      4

Додайте спирт.

      Використовуйте високоякісний міцний алкоголь. Багато додають в саморобні духи горілку.

      5

Дайте духам настоятися хоча б 48 годин.

      Закрийте пляшку кришкою і настоюйте духи не менше 48 годин. Можна тримати їх аж до 6 тижнів - через цей час запах стане найбільш сильним.
      • Регулярно перевіряйте запах парфумів.

      6

Додайте 2 столові ложки (30 мл) бутильованої води.

      Коли духи придбають бажаний аромат, додайте в них 2 столові ложки бутильованої води.

      7

Як випливає струсіть пляшку.

      Потрусіть пляшку протягом однієї хвилини, щоб її вміст добре перемішалося.

      8

Перелийте духи в іншу пляшку.

      За допомогою кавового фільтра і воронки перелийте духи в чисту пляшку з темного скла. Якщо ви збираєтеся подарувати парфуми кому-небудь, можна перелити їх в красивий флакон.
      • Можна наклеїти на пляшку етикетку і вказати на ній використані інгредієнти і дату, щоб знати, як довго зберігаються духи. Це допоможе вам визначити, більше або менше робити таких духів в наступний раз.

      9

Спробуйте різні варіанти.

    Щоб приготувати не рідкі духи, а крем, наприклад бальзам для губ, спробуйте замість води використовувати розтоплений бджолиний віск. Додайте в духи розтоплений бджолиний віск і перелийте теплу суміш в ємність, щоб вона загусла.
    • Бджолиний віск можна купити в аптеці або магазині здорового харчування.

Поради

попередження

Подобається наш проект?

Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.