Як збирати мед
Якщо ви тримаєте вулик і доглядаєте за ним, то ви отримаєте винагороду за вашу старанну роботу, коли прийде час зібрати і спробувати урожай меду, який справили ваші бджоли. Хоча ви можете трохи побоюватися процесу збирання меду, вам слід знати, що з правильними заходами та ретельністю, ваші зусилля не пройдуть даром.
частина 1
Зберіть стільники
1
Виберіть відповідний час для збору врожаю.
У сонячні дні бджоли вилітають на роботи з 9:00 до 16:00. Збирайте мед в цей час, щоб застати якомога менше бджіл у вулику.
- Пора року також може надати сильний вплив на кількість і якість меду. Пізнього літа і на початку осені бджоли перестають виробляти мед для годування бджолиної матки, тому більше сот залишаються порожніми. З цієї причини вам слід збирати мед раніше в сезоні.
- Збирайте мед через дві-три тижні після піку нектаровиділення. Ви можете запитати у місцевих професійних бджолярів, коли воно настане, або ж ви можете самі визначити цей момент, зважуючи ваш вулик щоночі протягом всієї середини літа. Пік нектаровиділення відбувається, коли вулик стає найбільш важким.
2
Одягніть захисний одяг.
Неможливо повністю запобігти атаці бджіл, коли ви дістаєте стільники з їх вулика. Саме тому для збору врожаю рекомендується одягати повне спорядження бджоляра.
- Принаймні переконайтеся, що ваші руки закриті до ліктів захисними рукавичками, особа - захисної капелюхом з сіткою, а тіло - захисним комбінезоном. Вам також слід одягнути сорочку з довгими рукавами і довгі штани.
- Якщо ви серйозно ставитеся до бджільництва, подумайте про те, щоб вкластися в професійне спорядження для бджолярів.
3
Акуратно викурите бджіл димом.
Запаліть димар і підійдіть до вулика з заднього боку. Почніть викурювати бджіл димом спочатку зі входу у вулик, а потім, знявши кришку з вулика, через отвір зверху.
- Цей процес змусить бджіл рухатися повільніше в вулику і триматися подалі від сот в його верхній частині.
- Димар - це просто каністра, наповнена газетним папером. Підпаліть папір, щоб отримати дим, і направте його через шланг у вулик.
- Коли дим потрапляє в вулик, бджоли реагують, ніби почалася пожежа. Вони об'їдаються меду і стають сонними, що змушує їх залишатися ближче до нижньої частини вулика і слабо відбиватися від бджоляра.
- Використовуйте якомога менше диму. Дим може вплинути на смак меду, тому вам не варто прокурюють весь вулик наскрізь навіть після того, як всі бджоли наїлися і заспокоїлися; так ви тільки зіпсуєте смак вашого меду.
4
Відкрийте вулик.
Зніміть внутрішнє покриття з верхньої частини вулика, використовуючи спеціально призначений для цього інструмент. Цей інструмент нагадує невеликий лапатий ломик. Просуньте його під кришку вулика і натисніть вниз, щоб підняти її.
- Бджоли ізолюють вулики особливим матеріалом відомим як "прополіс." Цей матеріал досить міцний, тому ви не зможете відкрити вулик без допомоги спеціального інструменту.
5
Видаліть з вулика бджіл.
Кілька бджіл ще можуть залишатися близько рам з сотами. Легше і найбезпечніше видути цих бджіл з вулика невеликим газовим або електричним інструментом.
- Якщо у вас немає такого інструменту, ви можете використовувати спеціальну "щіточку для бджіл" і просто змахнути бджіл з вулика. Однак, використовувати щіточку може бути небезпечно, так як це може роздратувати бджіл і спровокувати агресію з їхнього боку.
- Якщо бджоли впадуть і застрягнуть в меді, вам доведеться витягнути їх з однієї руками.
6
Відкрийте стільники.
Стільники будуть закриті бджолиним воском. Візьміть спеціальний ніж бджоляра для відкриття сот, вилку або тупий ніж для масла, щоб позбутися від воску і відкрити стільники з обох сторін рами.
- Якщо у вас є запасні рами, ви можете дістати використану раму і відкрити стільники вже далеко від вулика. Вставте запасні рами в вулик замість використаної рами. Це є рекомендованим методом, так як мінімізується час, який ви проводите поряд з бджолами.
7
Віднесіть стільники в закрите приміщення.
Якщо ви залишите стільники на відкритому повітрі, бджоли злетяться до них з усіх околиць і почнуть збиратися навколо них цілими роями. Вони "вкрадуть" ваш мед з сот, роблячи процес витягання меду більш складним і менш успішним.
- Вам слід обробити стільники як тільки ви дістанете їх з вулика. У цей момент мед ще буде в досить рідкому стані. Він може почати твердеть, якщо ви залишите його відкритим занадто довго.
- Якщо мед все ж почне тверднути, перш ніж ви зможете почати обробляти його, помістіть його в тепле, сонячне місце на кілька хвилин, щоб акуратно розігріти його і повернути в рідкий стан.
частина 2
Вийміть мед за допомогою медогонки
1
Помістіть раму в медогонку.
Існують як електричні, так і ручні моделі. Незалежно від вашої моделі, вам необхідно помістити раму або рами з сотами безпосередньо в корпус медогонки. Добре закріпіть їх на одному місці.
- Точний метод, який вам доведеться використовувати для закріплення рам у вашій медогонці, залежить від її моделі. Переконайтеся, що у вас є інструкції для своєї моделі медогонки або що ви заздалегідь знаєте, як з нею працювати.
2
Почніть прокручувати рами.
Наведіть медогонку в рух руками або включивши її в мережу живлення і дайте мотору зробити всю іншу роботу за вас. Під час прокручування рам, мед буде вилітати з сот і збиратися на стінках медогонки, а потім повільно стікати на дно її корпусу.
3
Процідіть мед через марлю.
Покладіть кілька шарів марлі поверх контейнера для збору меду і помістіть цей контейнер під кран, який виходить з дна медогонки. Відкрийте кран і дайте меду просочитися через марлю.
- Цей процес проціджування допоможе вам позбавитися від шматочків сот, воску і іншого сміття, який міг потрапити в мед під час процесу вилучення.
- Процес вилучення і проціджування меду може зайняти кілька годин, тому наберіться терпіння.
частина 3
Вийміть мед без медогонки
1
Помістіть стільники в велике відро.
Якщо ви ще не вийняли їх з рами, зробіть це зараз. Розламайте стільники на досить дрібні шматочки, щоб вони цілком помістилися в відро.
- Зазвичай для цього процесу ви можете розламати стільники руками.
2
Доведіть стільники до стану кашки.
Використовуйте велику толкушку, щоб розчавити стільники до стану густого пюре. Стільники повинні бути настільки розламані, що ви не зможете підібрати дрібні шматочки сот пальцями.
3
Процідіть мед.
Помістіть друшляк або марлю над контейнером для збору меду. Влийте мед в цедільний механізм і дайте йому повільно протекти в контейнер для збору.
- Цей процес може зайняти кілька годин.
- Якщо ви хочете прискорити процес, ви можете втиснути пюре з сот в цедільний механізм. Однак, це може бути дуже брудним і довгим процесом.
- Залишки розчавлених сот можуть не вийти з відра самостійно. Якщо це станеться, візьміть скребок і зскребете залишилися стільники з дна і стінок відра.
частина 4
упакуйте мед
1
Простерилизуйте всі контейнери.
Вимийте пляшки і банки, які ви збираєтеся використовувати, гарячої, мильною водою. Добре сполосніть їх і дайте повністю висохнути.
- Ви також можете використовувати склянки або пластикові контейнери.
- Навіть якщо пластикові контейнери, в яких ви хочете зберігати мед, вже були використані раніше, вам все одно варто ретельно промити їх, щоб не забруднити мед.
2
Розкладіть мед.
Розкладіть мед в підготовлені контейнери ложкою або розлийте його через лійку. Закрийте банки і пляшки герметичними кришками.
- Слідкуйте за банками з медом протягом перших кількох днів після закрутки. Якщо в меді залишився сміття або стільники, вони піднімуться на поверхню протягом 2 - 3 днів. Позбавтеся від них, потім закрийте банки на тривале зберігання.
3
Зберігайте і насолоджуйтеся.
Натуральний, органічний мед можна зберігати протягом багатьох місяців при кімнатній температурі, якщо ви добре закрили його в банку.
- Кількість зібраного меду буде залежати від розміру сот, здоров'я бджіл, часу рік і загальною врожайності сезону. За ідеальних кондиціях ви зможете зібрати близько 1,6 кг меду з однієї рами сот.
Поради
- Якщо у вас буде така можливість, поспостерігайте за професійним бджолярем, коли він або вона збирає мед, перш ніж самостійно пробувати це зробити.
попередження
- Не складайте "зелений мед." Це зазвичай незакритий нектар, який не був очищений бджолами і не дозрів. Він містить великий вміст рідини і є розсадником дріжджів, тому він вважається непридатним для вживання.
- Переконайтеся, що всі ваші інструменти чисті, перш ніж доторкатися ними до меду.
- Ніколи не збирайте мед, якщо у вас є алергія на бджолину укуси.
Що вам знадобиться
- Довгі захисні рукавички до ліктів
- Захисна капелюх із сіткою
- Захисний комбінезон
- Сорочка з довгими рукавами
- довгі штани
- Професійне спорядження бджоляра (за бажанням)
- димар
- газета
- Інструмент для відкриття вулика або маленький ломик
- Газовий / електричний інструмент для видування бджіл або щіточка для бджіл
- Пасічний ніж, тупий ніж для масла або вилка
- Запасні рами для вулика
- Медогонка (за бажанням)
- Відро для витягання меду
- Контейнер для збору меду
- Марля або друшляк
- Велика толкушкой
- Пляшки або банки з пластика або скла
- воронка
Подобається наш проект?
Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.