Як використовувати інкубатор для виведення яєць

Навіть якщо у вас немає курки-квочки, ви можете вивести яйця за допомогою інкубатора - пристрою, призначеного для штучного виведення яєць. Інкубатор намагається відтворити умови, в яких знаходиться запліднене яйце під птахом (відповідну температуру, вологість і характер руху повітря навколо яйця). Щоб домогтися успіху в виведенні яєць, вам необхідно правильно налаштувати інкубатор і підтримувати ці настройки в процесі всього інкубаційного періоду.

частина 1

Підготовка до використання інкубатора

Зображення з назвою Use an Incubator to Hatch Eggs Step 1

      1

Знайдіть інкубатор, в якому ви будете виводити яйця.

      Вам буде потрібно інструкція до використання конкретного типу і моделі інкубатора, який ви вибрали. Поради ж, викладені в цій статті, носять узагальнений характер.

 

      • Інкубатори бувають різні, так що наявність відповідної до пристрою інструкції вкрай важливо.
      • Знайте, що найдешевші інкубатори можуть управлятися лише вручну. Іншими словами, вам доведеться безпосередньо стежити за температурою, обертанням і вологістю - багато, дуже багато днів поспіль. Дорожчі моделі роблять це все автоматично, але відстежувати важливі показники щодня все одно доведеться (але це буде не так втомлює).
      • Якщо ж інструкції в комплекті не виявилося, подивіться на серійний номер інкубатора і назва фірми-виробника. Пошукайте інструкцію на сайті фірми-виробника або зв'яжіться з відділом обслуговування споживачів по телефону або електронній пошті, щоб отримати рекомендації до використання інкубатора, якщо вже з ним не йшла письмова інструкція.

      2

Почистіть інкубатор.

      Акуратно протріть або пропилесосьте весь пил і бруд, яку тільки помітите на поверхні інкубатора. Потім протріть все його поверхні чистою ганчіркою або губкою, змоченою в розчині хлорки (20 крапель на літр). Одягніть на руки рукавички, щоб захистити їх від дії хлору, і не забудьте віджати надлишки розчину з ганчірки або губки до того, як ви почнете протирати інкубатор. Потім почекайте - інкубатор повинен висохнути на повітрі, тільки потім його можна буде включати.

 

      • Чистка інкубатора особливо актуальна, якщо ви купили його з рук або пристрій дуже вже брудна.
      • Дотримання санітарних норм на даному етапі дуже важливо, адже хвороби можуть пройти через шкаралупу яйця і заразити пташеня!

      3

Помістіть інкубатор в місце з незначними температурними коливаннями.

      Ідеальна температура - 21-23 за Цельсієм. Не ставте інкубатор біля вікна або вентиляційного отвору; уникайте місць з протягом.

      4

Вставте провід інкубатора в надійну розетку.

      Переконайтеся, що вилка інкубатора тримається в розетці міцно, і що діти не зможуть її відключити. Не зайвим буде перевірити і те, чи нормально працює сама розетка.

      5

Налийте теплої води в зволожуючий лоток інкубатора.

      Порівняйте з інструкцією до інкубатору щодо того, скільки саме необхідно наливати води.

      6

Налаштуйте інкубатор на правильну температуру.

      Мінімум за добу до того, як поміщати в інкубатор яйця, ви повинні налаштувати його на відповідну температуру і переконатися, що він тримає її правильно і стабільно.

 

      • Переконайтеся, що встановили термометр таким чином, щоб він міряв температуру в тому місці, де буде знаходитися центр яйця.
      • Налаштуйте джерело тепла таким чином, щоб термометр показував вам температуру між 37,2 і 38,9 градусами. Правильна температура інкубатора - дуже важлива умова, оскільки низька температура не дасть зародкам розвиватися, а надто висока вб'є їх або спровокує аномалії розвитку.

      7

Зачекайте 24 години і знову перевірте показання термометра.

      Температура повинна бути як і раніше в рамках бажаної. Не завантажуйте інкубатор яйцями, якщо коливання температури виходять за допустимі рамки, - в таких умовах зародки не зможуть правильно розвиватися.

      8

Візьміть запліднені яйця для виведення.

      Для інкубації вам потрібні яйця, відкладені 7-10 днів назад. Життєздатність падає в міру дорослішання яєць.

 

      Яйця з супермаркету не згодяться - вони не були запліднені, іншими словами - вони не життєздатні.

 

    • Знайдіть інкубаторно станцію або фермерське господарство, яке продає яйця на виведення. Вам потрібні яйця від курки, яка живе в зграї з півнем, в іншому випадку яйця будуть незаплідненими. Зв'яжіться з місцевим союзом (асоціацією) фермерів, якщо вам не вдається знайти відповідний джерело яєць. Представники союзу порекомендують вам місцевих птахівників.
    • Подумайте про те, як багато яєць ви хочете вивести в інкубаторі. Не забувайте, що пташенята вилупляться далеко не з усіх яєць; деякі види мають кращий показник виводимості, у інших птахів він нижчий, - врахуйте це, коли будете вирішувати, яких яєць і скільки купувати.
    • Зберігайте яйця в коробках при температурі від 4,5 до 21,1 градуса. Кожен день перекладайте яйця по коробці або обережно повертайте її саму.

частина 2

інкубація

      1

Мийте руки, перш ніж торкатися до яєць.

      Так, навіть якщо мова йде про те, щоб розставити їх в інкубаторі. Правило таке: перед роботою з яйцями або інкубатором слід мити руки (особливо якщо мова йде про вже чистому інкубаторі). Так ви уникнете зараження яєць або інкубатора бактеріями.

      2

Зігрійте яйця при кімнатній температурі.

      Дозволивши яйцям зігрітися, ви знизите ступінь і тривалість перепадів температури в інкубаторі після того, як завантажте в нього яйця.

      3

Зробіть на кожній стороні яйця позначку.

      Візьміть олівець і акуратно нанесіть на одну сторону яйця один символ, а на другу - інший. Це потрібно для того, щоб не заплутатися, коли прийде час повертати яйця.

 

      • Багато хто використовує значки хрестика і нулика (Х і О), щоб позначати боку яєць.

      4

Обережно помістіть яйця в інкубатор.

      Переконайтеся, що яйця лежать на відповідних сторонах. Тупий кінець яйця повинен бути трохи вище загостреного. Це важливо - якщо гострий кінець буде вище, зародок може зміститися, і тоді пташеняті буде важко проклюнуться крізь шкаралупу, коли прийде час вилуплюються.

 

      • Переконайтеся, що яйця розставлені через рівні відстані один від одного, причому не надто близько до країв інкубатора або до його нагрівального елементу.

      5

Дозвольте температурі впасти після того, як ви завантажили в інкубатор яйця.

      Після завантаження яєць температура тимчасово знизиться, але якщо ви налаштували інкубатор правильно, то скоро вона повернеться в норму.

 

      • Чи не підвищуйте температуру, щоб компенсувати перепад, - це може вбити зародків.

      6

Запишіть дату і кількість завантажених в інкубатор яєць.

      Ви повинні мати можливість приблизно спланувати тривалість інкубації, грунтуючись на середніх показниках того виду птахів, яйця якого ви плануєте вивести. Наприклад, на виведення курчат зазвичай потрібно 21 день, качок та пав - до 28 днів.

      7

Кожен день мінімум тричі повертайте яйця.

      Поворачивание яєць і зміна їх місця в інкубаторі пом'якшує наслідки різниці температур в інкубаторі і повторює поведінку висиджувати яйця курки.

 

      • Кожен день повертайте яйця непарну кількість разів. Таким чином, значок на яйці буде кожен день змінюватися (після того, як ви повернете яйце), і вам буде легше зрозуміти, повертали ви вже це яйце сьогодні чи ні.
      • Повертаючи яйця, перевіряйте їх на предмет тріщин і свіжості. Протухлі яйця або яйця з тріснутий раніше терміну шкаралупою слід якомога швидше викинути.
      • Переміщайте яйця всередині інкубатора на різні місця.
      • Перестаньте повертати яйця останні 3 дні періоду інкубації. До цього моменту ембріон перетвориться в курчати, який скоро вилупиться, і повертати яйце вже не буде необхідності.

      8

Регулюйте рівень вологості в інкубаторі.

      Вологість повинна бути в межах 45-50% протягом усього інкубації, крім останніх 3 днів - на цьому етапі ви повинні підняти вологість до 65%. Все залежить від виду птиці, чиї яйця ви виводите, вам може знадобитися як підняти, так і опустити рівень вологості. Порадьтеся з фермером, у якого ви купуєте яйця, або ознайомтеся з відповідною літературою по виведенню вашого виду птахів.

 

      • Виміряйте рівень вологості в інкубаторі за допомогою температури по мокрому термометру. Зніміть одночасно показники мокрого термометра і сухого. Порівняйте з психрометричні таблицею (в книзі або онлайн) і визначте відносну вологість через відношення між температурою по мокрому термометру і по сухому.
      • Регулярно поповнюйте запаси води в зволожуючих лотках інкубатора, інакше рівень вологості впаде до неприйнятною позначки. Завжди доливайте теплу воду.
      • Додавайте лише теплу воду.
      • Якщо потрібно підняти вологість, додайте в лоток губку.

      9

Переконайтеся, що в інкубаторі адекватна вентиляція.

    У інкубатора повинні бути отвори з боків і нагорі, які забезпечують потік повітря; переконайтеся, що ці отвори відкриті хоча б частково. Коли курчата почнуть вилуплюватися, вам потрібно буде збільшити струм повітря. .

частина 3

просвічування яєць

      1

Проясніть яйця після 7-10 днів.

      Просвітити яйце - значить поставити його проти джерела світла і подивитися, як багато місця в яйці займає зародок. Після 7-10 днів вам має бути видно зародок. Освітивши яйця, ви зможете прибрати нежиттєздатні.

      2

Знайдіть консервну банку або коробку, яка підійде для лампи.

      Виріжте отвір в банці або коробці, яке буде меншим, ніж діаметр яйця.

      3

Увімкніть лампу.

      Візьміть одне з яєць з інкубатора і потримайте навпаки отвори. Якщо яйце прозоре, отже, ембріон не розвинувся, або ж яйце не було запліднене спочатку. Якщо в яйці розвивається зародок, ви повинні побачити каламутну масу. Чим ближче до терміну вилуплення, тим більше будуть розміри зародка.

 

      • Якщо яйце здається прозорим, то або зародок ще не сформувався, або яйце в принципі не було запліднене.

      4

Вийміть з інкубатора всі яйця, в яких ви не виявили ознаки зародка.

      Ці яйця мертві, чекати з них пташеня не варто.

 

частина 4

вилуплення яєць

      1

Приготуйтеся до вилуплення.

      Перестаньте повертати і перекладати яйця в останні 3 дні терміну. Самі життєздатні яйця вилупляться протягом 24 годин очікуваного часу.

      2

Перед вилуплення покладіть під лоток з яйцями марлю.

      Марля допоможе утримати шматочки шкаралупи та інших частинок під час і після вилуплення.

      3

Підвищіть рівень вологості в інкубаторі, додавши в лоток воду або губку.

      Вологість повинна доходити до 65%.

      4

Поки пташенята вилуплюються, тримайте інкубатор закритим.

      За три дні до дати вилуплення перестаньте відкривати інкубатор.

      5

Перемістіть підсохлих курчат в підготовлене місце.

      Дуже важливо залишити пташенят в інкубаторі до тих пір, поки ті повністю не обсохнуть. Ви також можете залишити пташенят в інкубаторі додаткові 1-2 дня, але в цьому випадку вам варто знизити температуру до 35 градусів.

      6

Приберіть шкаралупу з інкубатора і почистіть його.

    З чистим інкубатором ви зможете почати все знову!

Що вам знадобиться

Подобається наш проект?

Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.