Таблиці продуктів і рецепти при дієті 5п

Дієта по Певзнером 5п необхідна для зниження навантажень на травну систему, а конкретно для поліпшення роботи і стану підшлункової та жовчного. За рахунок правильного раціону знижується роздратування шлунково-кишкового тракту. Основною причиною призначення дієтичного столу є панкреатит в хронічній формі. При гострому перебігу хвороби спочатку показана дієта 5а, після чого використовується дієта 5п.

суть дієти

Метою дієтичного столу вважається:

 

  1. Нормалізація функцій підшлункової.
  2. Полегшення роботи травної системи.
  3. Зниження збудливості жовчного.
  4. Виняток жировій інфільтрації печінки і підшлункової.

Харчування при панкреатиті включає багато білкових продуктів в меню при скороченні жирів і вуглеводів. Важливо збільшити кількість споживаних вітамінів, ліпотропних елементів.

Найкраще готувати перетерті або ретельно подрібнені страви, всі інгредієнти робляться на пару або варяться у воді, допускається запікання в духовці.

Харчування не повинно містити смажені продукти, а також холодну або гарячу їжу. Приймати їжу по 5-6 разів на добу.

В період загострення, а також усунення запальних процесів, лікарем може призначатися дієта 4, яка виключає роздратування органів шлунково-кишкового тракту.

Загальні правила і принципи

Лікувальний стіл 5 при панкреатиті має 2 основні види:

  1. У першому випадку раціон усуває симптоматику гострої фази. Коригування харчування починається з 2-4 дня загострень. Це дозволяє зробити плавний перехід після голодування до нормального харчування, даючи спокій запаленої частини.
  2. Другий варіант раціону рекомендується при хронічному панкреатиті. Різні інгредієнти треба додавати в меню поступово, спостерігаючи за реакцією. Суть полягає в нормалізації роботи травної системи.

В обох випадках, харчування проводиться дрібно по 5-6 разів на день, з огляду на потрібну кількість білків, вуглеводів і жирів в день і калорійність страв. Не можна користуватися накопичувальним ефектом, наприклад, 5 днів їсти менше жирних продуктів, щоб на шостий вжити їх більше, ніж передбачає добова норма.

 

Меню розраховується на тиждень з різноманітністю страв. Це важливо не тільки для лікування хвороби, але і з психологічної точки зору. Дієтолог може порекомендувати основні страви та інгредієнти, які можна використовувати. Це полегшує завдання рахунки калорій і поживних речовин. Для дієтичного столу 5п характерні загальні правила приготування страв при будь-яких хворобах шлунково-кишкового тракту.

Пропонуємо ознайомитись з лікувальної дієтою номер 1.

Хімічний склад та енергетична цінність

Основний хімічний склад, якого треба дотримуватися при столі 5п:

  1. Білки - 100-120 грам (велика частина тваринного походження).
  2. Жири - 70-80 грам (близько 20% з рослинних продуктів).
  3. Вуглеводи - 300-350 грам (приблизно 40 грам з цукру).
  4. 10 грам солі в день.

Важливо контролювати питний режим, пацієнтам треба вживати по 1,5 л рідини протягом дня. Енергетична цінність раціону дорівнює 2600 ккал.

Показання до застосування

Дієтичний стіл 5п допомагає збалансувати харчування і наситити організм потрібними поживними речовинами. Основне показання - панкреатит.

При його гострому перебігу, що доповнюється болями і блювотними позивами, від прийому їжі треба відмовитися. Це легко, оскільки організм не сприймає продукти і може споживати тільки рідина.

Після нормалізації стану можна вводити легкі супи та каші. Через деякий час додаються продукти з жирами.

 

Дієта 5п показана для усунення гострого перебігу панкреатиту. Раціон можна використовувати:

  1. Пацієнтам з болями в животі після їжі. Подібний ознака характерний для багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту.
  2. При коліті.
  3. При схильності до затримки дефекації.

Раціон не має протипоказань, він збалансований і корисний, а також нормалізує масу тіла. Використовувати дієту можна як жінкам, так і чоловікам.

Рекомендуємо до ознайомлення статтю дієта стіл номер 10, яка призначена для людей з хворобами серця і судин.

Меню - таблиця

Використовуючи дієту 5п, меню на тиждень при панкреатиті має включати фрукти з попередньо пройденої термічною обробкою, омлети на пару, каші і дієтичне м'ясо для приготування різних страв. Рекомендується включати овочі, що варяться, а потім подрібнюються в пюре. Допускається запечена картопля з шкіркою або звичайне пюре.

З напоїв можна використовувати морквяний, яблучний соки, але їх потрібно сильно розводити в рівних частинах. Також дозволяються компоти, узвари, легкий чай або настій з м'яти, листів смородини. Лікар може рекомендувати пити відвар шипшини в малих дозах по 3 рази на добу.

Для розуміння всієї картини харчування, можна користуватися меню на тиждень з таблиці. За бажанням його можна урізноманітнити, замінити страви:

день Приймання їжі Меню
понеділок сніданок Рисова каша на молоці, 120 г сиру, легкий чай без цукру
Другий сніданок Компот із жменею сухарів, що робляться зі звичайного хліба самостійно
обід Суп-пюре з овочів, 1 парова котлета, варені макарони
Полудень Полуничне желе або пюре з фруктів
вечеря Картопляне пюре, варена риба, легкий чай
вівторок сніданок Морквяне пюре з яблуками і медом, гречка
Другий сніданок Стакан 1% кефіру з галетним печивом
обід Суп-пюре, тушкована капуста з курячим вареним філе, компот
Полудень печене яблуко
вечеря Сирна запіканка з знежиреного продукту, чай
середа сніданок Рідка манка, чай, скибочка 2-денного хліба, мармелад
Другий сніданок Морквяне пюре з йогуртом
обід Вторинний бульйон з курячого філе з додаванням макаронів, компот
Полудень Нежирний сир зі сметаною
вечеря Печений гарбуз, стакан мінеральної води без газу, кефір
четвер сніданок Рисова каша на молоці з чаєм і 1 ч. Л. меду, печене яблуко
Другий сніданок Овочевий салат зі сметаною
обід Овочевий слизовий суп, котлета з телятини на пару, хліб 2-денна
Полудень тефтелі
вечеря Риба з овочами, приготована на пару
п'ятниця сніданок Молочна гречка, галетное печиво
Другий сніданок Кисіль з ягід, сухарі
обід Легкий рисовий суп, макарони з шматочком відвареної телятини, компот
Полудень Паровий омлет і овочевий салат
вечеря Запіканка з овочів з котлетою на пару
Субота сніданок Гречка з шматочком вершкового масла і скибочкою хліба
Другий сніданок паровий омлет
обід Картопляний суп-пюре, плов
Полудень Запіканка з сиру
вечеря Варене філе курки, чай
неділя сніданок Вівсянка з шматочком вершкового масла, журавлинний компот
Другий сніданок 100 грам сиру з чаєм
обід Кисіль з вівсянки, рис, 150 грам вареного кролика або м'яса птиці, стакан мінеральної води без газу
Полудень Варена перетерта буряк зі сметаною
вечеря 250 грам вареної риби

Щоб розуміти, як доповнити раціон або замінити описані в меню страви, треба знати основний список дозволених і заборонених продуктів.

Що можна на дієті

Серед дозволених продуктів виділяють:

  1. Хліб можна їсти тільки вчорашній або позавчорашній. Дозволяється вживати печиво, воно повинно бути сухим і без підсолоджувачів.
  2. Для супів краще використовувати овочі та крупи. Вони робляться перетертими. Серед дозволених круп виділяють гречку, рис, манку, вівсянку. Також можна готувати макарони. З овочів рекомендується брати кабачок, гарбуз, морква і картоплю.
  3. Для салатів та інших закусок можна вживати до 100 грам в день стиглих помідорів і свіжу моркву.
  4. М'ясо використовується дієтичне, нежирне, без сухожиль. Готувати його треба на пару, в духовці або варити. Найкраще підійде курка, кролик і телятина.
  5. Риба робиться тільки на пару або вариться. Вживати дієтичні види.
  6. Дозволяються яйця всмятку або омлети на пару, без використання жовтка.
  7. Молочна продукція повинна бути в раціоні знежиреною.
  8. Каші треба робити грузлими на воді або молоці. З них виходять смачні крупники, пудинги і запіканки.
  9. Корисні будь-які овочі в відвареному або печеному вигляді. Їх споживати тільки в перетертої вигляді. Капуста обмежується. Для різноманітності раціону робити картопля з горошком, моркву й буряк, кабачки з гарбузом.
  10. Фрукти використовувати солодкі, стиглі краще після термообробки. Якщо вживати свіжі інгредієнти, то обов'язково перетирати.
  11. З солодощів можна тільки домашнє фруктове желе, різноманітні компоти, муси.
  12. Допускається приготування соусів, які зроблені на відварі з овочів або фруктів. Під час приготування борошно не пасерують.
  13. Вершкове масло до 30 грам в день, рослинне до 15 грам на блюдо.
  14. Серед напоїв легкий чай з лимоном, цукор виключається або використовується в два рази менше звичної норми. За бажанням робити напій з молоком. Соки без додавання цукру з рівним співвідношенням води.

Встановивши дозволений перелік продуктів, пацієнтам набагато простіше підібрати меню на кожен день, яке буде різноманітним, смачним і корисним.

Що не можна на дієті

У переліку заборонених людям з панкреатитом продуктів виявляться:

  1. Будь-який вид здоби, свіжий хліб.
  2. Пиріжки, перепічки і інші смажені блюда на основі тесту.
  3. З м'яса забирається свинина, баранина, качка і гусак.
  4. Напівфабрикати, ковбасні вироби.
  5. Печінка, нирки та інші субпродукти.
  6. Жирні види риби.
  7. Наваристі перші страви або супи з безліччю компонентів.
  8. Виключається повністю спиртне, кава, какао, міцні чаї та газованої води. Не можна вживати сік винограду, оскільки він може призводити до зброджування в шлунку.
  9. Серед сирих овочів не можна капусту та інші інгредієнти з грубими волокнами, виключається баклажан. Не застосовувати препарат редиску, часник, шпинат, перець.
  10. Гриби і бобові.
  11. Прянощі, спеції, оцет і магазинні соуси.
  12. Шоколад, варення і морозиво, а також інші види солодощів, крім тих, що дозволені.

Рецепти страв

У дієти 5п при панкреатиті, рецепти страв можуть бути найрізноманітнішими. Найчастіше пацієнти намагаються використовувати рибу і різні пюре, але не завжди виходить зробити страви смачними. Нижче представлені два корисних і смачних рецепта з дієти 5п:

  1. Риба з овочами тушкована відмінно підходить для страви на обід або вечерю. Риба і овочі швидко готуються, для цього не потрібні кулінарні навички. В основний перелік інгредієнтів входять тільки рибне філе і овочі, які більше подобаються і дозволені при захворюванні. Процес приготування:

Перед подачею готову страву присипається кропом для додання аромату.

  1. Гарбузове пюре - можна використовувати при дієтичному харчуванні в якості основної страви, а також у вигляді десерту. Якщо додати до складу кольорову капусту, то вийде відмінний суп-пюре. Процес приготування:

Для десерту додати трохи ягід і меду. При подачі страви в якості основного гарніру додається трохи солі і кропу.

Відгуки, результати з фото до і після

Відгуки про дієту 5п позитивні, багато людей відзначають, що при постійному застосуванні дієтичного столу знижується вживання медикаментозних препаратів, проходять болі в животі, а також нормалізується маса тіла. За рахунок дієти поліпшується робота всіх органів.

Дієта 5п допомагає нормалізувати роботу підшлункової, поліпшити травні процеси. У раціон входить багато білкової їжі, скорочується вживання жирів і вуглеводів. Використовуючи основні правила дієти, разом з медикаментозними засобами для лікування, можна домогтися швидкого лікування панкреатиту.

( 1

 

Дієта № 5п: меню на тиждень при панкреатиті. Рецепти. Що можна і чого не можна? :

Панкреатит - одне з найбільш популярних захворювань внутрішніх органів. Його лікують не тільки медикаментами, а й спеціальним харчуванням, до якого відноситься дієта 5п. Меню на тиждень при панкреатиті вимагає виключення багатьох продуктів, а також особливого способу приготування страв. Мета дієти - привести в норму всі функції підшлункової залози.

Для чого призначена дієта № 5п?

Лікувальне харчування часто використовують при патологіях печінки, підшлункової, кишечника, шлунку і жовчоутворюючої органів. Система харчування тут вимагає вживання певних продуктів, які готують певним чином. Важливу роль відіграє кратність прийому їжі і температура вживаних страв.

Дієта 5п (меню на тиждень при панкреатиті) була розроблена в 1920 році лікарем-терапевтом М. І. Певзнером і на даний час не втратила своєї актуальності. Її призначають при загостренні панкреатиту.

Вона здатна не тільки забезпечити пацієнта повноцінним харчуванням, а й нормалізувати функції залози підшлункової. Позитивно впливає на жовчовиділення і печінку. Сприяє накопиченню глікогену, розвантажує холестериновий і жировий обмін речовин.

Стабілізує роботу шлунково-кишкового апарату.

Особливість приготування страв столу № 5п

Страви в дієті 5п повинні мати підвищений вміст пектинів, рідини, ліпотропних компонентів і харчових волокон. На період лікування вводиться дробовий режим прийняття їжі, хворі приймають їжу 5-6 разів на день. Продукти готують на пару, запікають або відварюють. При приготуванні страв овочі не пасерують. Продукти, багаті клітковиною, протирають, інші дрібно нарізають.

У дієті обмежена вживання жирів і вуглеводів. Основний раціон складається з білкових продуктів. З меню виключають страви з щавлевої кислотою, що містять багато холестерину, з грубою клітковиною і мають в складі пурини. Забирають продукти, в яких багато ефірних масел, і смажені страви. Сіль потрібно вживати не більше 10 г на добу, а воду - до двох літрів.

Приймати страви слід в теплому вигляді. Холодна і гаряча їжа протипоказана.

Показання до дієтичного харчування

Дієта 5п (меню на тиждень при панкреатиті) показана пацієнтам при гострому і хронічному панкреатиті, після лікувального голодування, в період нестійкої ремісії.

Принципи дієтичного столу № 5п

Дієта № 5п призначена для стабілізації роботи підшлункової залози. Вона максимально щадить шлунок і кишечник, знімає больовий синдром, зменшує рефлекторну збудливість жовчного органу. При її дотриманні необхідно дотримуватися наступних принципів:

  • перед дієтою потрібно поголодувати від 3 до 7 днів;
  • режим вживання їжі повинен бути дробовим, 5-6 разів на добу;
  • Тобто потрібно маленькими порціями, до 300 г;
  • страви повинні бути паровими, вареними або запеченими;
  • слід вводити збалансований раціон, який буде містити всі необхідні організму вітаміни і мінерали;
  • вся їжа повинна бути напіврідкої і перетертої;
  • температурний режим готових до вживання страв - 20-25 ° С;
  • вживання жирів і вуглеводів зводиться до мінімуму.

Щоб терапія була ефективна, слід дотримуватися всіх правил лікувального харчування. Не варто порушувати заборони, поки не настане повна ремісія або одужання.

Дієта 5п: хімічний склад

Страви дієти № 5п повинні мати добову калорійність 1700-2500 ккал. Вуглеводів в меню відводиться 50 г, жирів -70 г, білків - 100 г. У день вживають не більше 10 г солі.

За вмістом вітамінів ретинолу в меню повинно бути близько 10 мг, тіаміну - 10 мг, рибофлавіну - 2 мг, нікотинової кислоти - 1,6 мг, вітаміну С - 150 мг, натрію - 3 г, фосфору - 1,3 г, кальцію - 0,8 г, магнію - 0,5 г, заліза - 0,03 м

Дозволені продукти харчування

Вимагає дотримання всіх необхідних правил дієта 5п. Супи тут рекомендується приймати овочеві, з додаванням крупи. Не можна додавати в них піджарку. Дозволяється їсти гречку, рис, вермішель, вівсянку і манку. Хліб повинен бути вчорашній пшеничний, з 1-2-го сорту борошна. Можна вживати несолодке печиво.

Овочі беруть в їжу вареними або перетертими. Допускається вживання пісного м'яса і риби нежирних сортів. Можна їсти яйця всмятку, а також омлет на пару, але не частіше одного разу в день. Всі каші готують на молоці з малою часткою жирності або воді. Дозволяються запечені і подрібнені яблука, молочні продукти з низьким вмістом жиру і страви з них.

Також включає в раціон варену вермішель дієта 5п. Зразкове меню передбачає використання фруктів і ягід. Їх можна їсти в формі киселю, в сирому вигляді - протертими або запеченими.

При такому харчуванні п'ють чай з лимоном, не надто міцний, або відвар шипшини, розведені водою натуральні соки без додавання цукру.

Дозволено рослинне масло - 15 г в розрахунку на одне блюдо, а також вершкове - не більше 30 г в день.

Їжа, яка перебуває під забороною

Має багато обмежень в їжі дієта 5п. Продукти, які забороняється їсти при лікуванні панкреатиту, такі:

  • жирні м'ясні та рибні бульйони;
  • будь-який алкоголь, а також міцні чай і каву;
  • холодне, гаряче і газоване питво;
  • копчені вироби, ковбаси і сосиски;
  • свіжоспечений і житній хліб;
  • ікру з риби;
  • редис, ріпу, редьку, щавель і шпинат;
  • кисломолочні продукти, в тому числі йогурт;
  • борошняні вироби;
  • кислі і гострі страви;
  • гриби в будь-якому вигляді;
  • солоні і мариновані страви;
  • молочні продукти з великою кількістю жиру;
  • консерви;
  • солодощі;
  • цитрусові;
  • виноградний сік;
  • фастфуд, чіпси, горішки та сухарики.

Незважаючи на заборони багатьох продуктів, є дуже ефективною в лікуванні панкреатиту дієта 5п (стіл). Що можна, що не можна їсти - про це йшлося вище, а далі мова піде про меню при лікуванні панкреатиту.

Різновид лікувального харчування

Дієта 5п існує в двох варіантах. Перший використовується при гострому панкреатиті - № 5а, а другий при хронічному - №5б.

У дієті № 5а добовий калораж харчування не повинен бути більше 1700 ккал. Вся їжа рідка і протерта. Під забороною знаходиться їжа, здатна стимулювати секреторну функцію підшлункової залози. Таке харчування триває близько тижня.

У дієті №5б калорійність підвищується до 2700 ккал. Збільшується кількість білків, вуглеводів і жирів. Виключаються всі бульйони і відвари для зменшення виходу секрету підшлункової. Вся їжа приймається в протертому вигляді.

Дієта 5п: меню на тиждень при панкреатиті

Упродовж тижня при загостренні панкреатиту меню повинно бути наступним.

Понеділок. Вранці, на сніданок: омлет на пару, приготований з одного жовтка і двох білків, плюс відвар з плодів шипшини. На 2-й сніданок їдять запечену грушу.

В обідній час - борщ, тефтелі, приготовлені з нежирної риби, і варений рис. В полудень рекомендується перекусити сухариками і випити склянку молока.

На вечерю передбачається варена куряча грудка, каша з «Геркулеса» і чорний неміцний чай. Перед сном п'ють 250 г нежирного кефіру.

Вівторок. Ранок: маннік з родзинками плюс пудинг з ягодами і нежирним сиром, а також чай з нежирним молоком. 2-й сніданок: відварені рис і капуста. На обід рекомендують вегетаріанський суп, на друге: голубці з відвареним м'ясом.

З напоїв - кисіль, приготований з ягід. Полудень: нежирний сир і компот, зварений із сухофруктів. Увечері, на вечерю, готують рисову кашу з нежирним молоком і випивають склянку мінералки.

Перед сном: 250 г соку з моркви.

Середовище. Вранці: сирники з курагою, плюс сир і чай з ягід шипшини. Під час 2-го сніданку їдять гречану кашу з соком з яблук. На обід подають яловичі котлети з гарбузовим пюре і зелений чай. Для полудня підійде рисовий пудинг. Увечері їдять овочеву запіканку і варене куряче філе, п'ють неміцний чай. Перед сном: морс з ягід з несолодким печивом.

Четвер. Вранці: омлет на пару з двох білків і томата. Стакан неміцного чаю. На 2-й сніданок покладається вінегрет без квашеної капусти і солоних огірків, шматок хліба.

На обід готують відварну тріску, рисовий суп і подають томатний сік. В полудень їдять желе з ягід і п'ють несолодкий чай.

Вечеряють буряковим салатом з чорносливом і пісним відвареним м'ясом плюс чай з додаванням молока. На ніч: стакан ряжанки.

П'ятниця. Вранці: каша з манки, неміцний чай і хліб з твердим сиром. 2-й сніданок: сир зі сметаною, сік з гарбуза. В обідню пору рекомендується суп з овочами і вермішеллю, відварна нежирна риба з кабачком і цвітною капустою.

Можна додати свіжі фрукти і несолодкий чай. На полуденок пропонується теплий салат з моркви плюс кисіль з ягід. Повечеряти можна Крупенников з сиру і гречки, а також випити зелений чай. 2-й вечеря: 250 г молока з сухарями.

Субота. На сніданок: сирний пудинг і стакан молока. На 2-й сніданок покладається морквяне пюре з додаванням джему. Обід складається з вегетаріанського борщу, парових котлет, приготованих з індички, і неміцного чаю з лимоном. На полуденок рекомендують кисіль з ягід. На вечерю - макаронно-сирний суп, гарбузовий салат з додаванням яблук і чай з однією ложкою меду. Перед сном - 250 г ряжанки.

Неділю. Вранці: вівсянка на молоці, фрукти, перетерті з сиром, плюс кисіль. На другий сніданок покладається одне яблуко, спечене в духовці. Обід: суп з кабачка, запечений в сметані кролик і гречка, чай. Полудень: несолодкий мус із сиру з морквяним соком. Вечеряють рибними кнелями, відвареним рисом і чаєм з часточкою лимона. Перед сном: фруктовий кисіль.

Варіант з непотертой їжею: меню одного дня

Як тільки болю почнуть вщухати, можна в раціон вводити непротерті страви. Приблизне меню при цьому буде виглядати так:

  • Сніданок. Розсипчаста гречка плюс вінегрет без додавання солоних огірків і квашеної капусти. Відварене протерті м'ясо. В якості напою рекомендується напівсолодкий чай.
  • 2-й сніданок. Чай з печивом і трохи чорносливу.
  • Обід. Суп з дозволених овочів. Варену картоплю з шматком вареної курки. Як десерт - яблуко і неміцний чай.
  • Полудень. Нежирний домашній сир і компот, зварений із сухофруктів.
  • Вечеря. Вермішель з вареною рибою і чай.
  • Перед відходом до сну. Чай з молоком і один сухарик.

Після двох днів після загострення панкреатиту лікарі радять пити теплу мінеральну воду ( «Боржомі» або «Слов'янська») до одного літра на добу. Корисний буде відвар шипшини. З третього дня, якщо самопочуття пацієнта покращився, вводять рідкі каші і слизові супи, а також овочеві пюре і киселі.

Дієта 5п за Певзнером

Дієта по Певзнером передбачає при стиханні симптоматики загострення панкреатиту використовувати наступне меню:

  • Сніданок. Протерта гречана або рисова каша, з напоїв - молочний кисіль.
  • Другий сніданок. Фруктове желе і стакан мінералки «Боржомі».
  • Обід. Вівсяний суп, морквяне пюре і м'ясне суфле на пару. Неміцний чай.
  • Полудень. Білковий паровий омлет плюс відвар з плодів шипшини.
  • Вечеря. Протерта гречана каша, сирне суфле.
  • Друга вечеря. Стакан мінеральної води з сухарями.

Дієта по Певзнером передбачає використання солі, а добова доза цукру становить 20 м

Дієта 5п: рецепти

Для дієти № 5п підійдуть такі страви:

  • Овочеве рагу. Великий картопля (5 штук) ріжеться кубиками і кладеться в каструлю. До нього додають терту моркву, подрібнену цибулю, гарбуз і помідори. Овочі заливають 300 г води, солять і тушкують на середньому вогні хвилин двадцять. Готову страву посипають зеленню.
  • Запечена риба. Рибу нежирних сортів ріжуть на шматки і укладають в фольгу. Далі шаткується цибулю і треться морква. Овочі розташовують поверх риби, все збризкують лимонним соком і посипають сіллю. Риба з овочами загортається в фольгу і гаситься до готовності в духовці.

Ці рецепти дієти № 5п на кожен день допоможуть урізноманітнити меню. Дадуть почуття ситості і задоволення.

Основні рекомендації лікарів

Хронічний панкреатит (дієта № 5п вельми ефективна при даної хвороби) в стадії загострення лікується не тільки медикаментами, а й відповідним харчуванням. Медики радять поставитися до дієти № 5п з усією відповідальністю. Не захоплюватися без призначення лікаря солодким, так як вживання цукру в кількості більше 60 г здатне викликати загострення панкреатиту.

Корисно пити під час лікувального харчування мінеральну воду. Вживати її найкраще в теплому вигляді перед сном, маленькими ковтками. Вся їжа повинна бути перемолоти, грубі шматки будуть дратувати внутрішні органи. Із зелені допускається петрушка і кріп.

Доктора при панкреатиті радять зайвий раз не турбувати підшлункову залозу і дотримуватися щадного меню.

 

Дієта 5п стіл, що можна, чого не можна (таблиця), меню на тиждень

Основна причина, по якій призначають дієту 5п - хронічний панкреатит поза загостренням, тобто в стадії загасання симптомів хвороби. Якщо трапляється загострення хронічного панкреатиту, то хворому спочатку призначають дієту 5а, а після зняття симптомів запалення переводять на лікувальний стіл номер 5п.

Головне особливості лікувального столу 5п

Оскільки раціон цього дієтичного харчування повинен бути щадним, то він досить сильно обмежений у вуглеводах і жирах. Перш за все, на дієті вживають мінімум цукру. За день можна вжити не більше 30 грам цукру, включаючи всі, де він є в складі.

Як і у всіх дієтах лікувального характеру, дієта 5п при панкреатиті - це, перш за все, дробове харчування, - невеликі прийоми їжі через кожні 2-3 години. Також важливо дотримуватися питного режиму і щодня випивати до 1,5 літра води в день, не рахуючи рідини в супах і компотах.

У раціоні столу 5п значну кількість обмежень. Чи не дозволяється вживати смажену, солону, мариновану, консервовану їжу. Повністю виключаються газовані напої, алкоголь і міцну чорну каву.

Під заборону потрапляють ті продукти, які викликають хімічне і механічне подразнення шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура. Для того, щоб більш детально дізнатися, що можна, а що не можна на дієтичному харчуванні столу 5п, дивіться таблицю дозволених продуктів.

Дієта 5п стіл: що можна, що не можна (таблиця)

Раціон дієти істотно обмежений, тому для складання меню на тиждень користуйтеся інформацією з таблиці. У ній ви знайдете всі продукти, які дозволено вживати в період ремісії хронічного панкреатиту.

Продукти
Що можна їсти
Що не можна їсти
Хліб і випічка Вчорашній білий хліб або сухарі з білого хліба (мука 1 і 2 сорту). Галетное печиво несолодке Свіжий хліб. Житній хліб. Здобна випічка. Випічка з листкового тіста
М'ясо та птиця Нежирні сорти м'яса: яловичина, телятина, кролятина (без фасцій, сухожиль). Нежирні сорти птиці: індичка, курятина без шкіри Жирні сорти м'яса і риби. Консерви. Копчене, солоне м'ясо. Ковбасні вироби
риба Нежирні сорти: хек, тріска, путасу, сайда, минтай Жирні сорти: палтус, оселедець, скумбрія, товстолобик. Рибні консерви. Смажена, солона, маринована, копчена риба
Молочна продукція Молоко. Свіжий некислий сир зниженої жирності. Негострий і нежирний сир. Нежирна сметана і вершки використовуються в харчуванні столу 5п тільки в стравах. Дозволені кисломолочні напої: кефір, ряжанка тощо Жирні молочні продукти
крупи Рис, вівсянка, гречка, манка. макарони Перловка, пшоно. Ячна, кукурудзяна крупи. бобові
супи Вегетаріанські протерті супи з додаванням дозволених овочів М'ясні, рибні бульйони. Супи на грибних бульйонах. Борщ, щі. Заборонені холодні супи (окрошка)
яйця Переважно білки у вигляді парових омлетів з 2 яєць. Дозволяється половина жовтка Яйця цілком. Смажені, варені круто яйця
Овочі Кабачок, гарбуз, цвітна капуста, буряк, картопля морква. Всі овочі на дієті необхідно вживати після термічної обробки Білокачанна капуста, цибуля, часник, щавель, редис, редька, ріпа, баклажани, гриби
фрукти Стиглі некислі фрукти і ягоди в перетертої вигляді. запечені яблука Кислі, нестиглі фрукти і ягоди. Банани, фініки, виноград, інжир
Десерти Фруктові желе, мус з цукрозамінників або з невеликою кількістю цукру Шоколад, варення, морозиво. Кондитерські вироби
напої Компоти з цукрозамінників або невеликою кількістю цукру. Фруктові соки без цукру, розбавлені навпіл з водою. Неміцний чай з молоком. відвар шипшини Кава, какао. Виноградний сік. Холодні напої. Алкогольні і газовані напої

Особливості приготування страв для столу 5п

Дієта номер 5п грунтується на вживанні продуктів, що приносять користь організму. Для того, щоб цей раціон дійсно був обтяжливим для органів травлення, необхідно знати особливості приготування їжі для хворих на хронічний панкреатит. Майже всі готується в подрібненому і пюреподібних вигляді.

Супи на цьому лікувальному харчуванні повинні бути виключно вегетаріанськими. Перевага віддається супів-пюре з дозволених овочів і круп. У готові супи можна додати чайну ложку масла або столову ложку сметани.

Що стосується каш, то це повинні бути слизові, розварені каші. Розсипчасті каші заборонені на харчуванні столу номер 5п, оскільки створюють додаткову механічну навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Приготування м'яса, птиці здійснюється за допомогою варіння у воді або на пару. Віддавайте перевагу стравам, в яких використовується фарш, наприклад, котлети або тефтелі на пару. Якщо м'ясо жорстке, його необхідно подавати у вигляді м'ясного пюре. Цільним шматком можна подавати м'яку рибу або курятину.

На дієті при хронічному панкреатиті не можна вживати овочі в сирому вигляді. Для зниження хімічного навантаження на підшлункову залозу овочі варять у воді або на пару і подрібнюють до пюреобразного стану. Також овочі можна гасити.

Зразкове меню

Оскільки раціон дієти досить сильно обмежений, різноманітне меню уявити досить складно. Але цього можна досягти, якщо використовувати стандартні рецепти кожен день, але міняти їх основні інгредієнти. Одні і ті ж каші і овочеві пюре можуть не повторюватися 3-4 дня. Крім того, дозволені молочні продукти, з яких можна приготувати безліч смачних страв для столу 5п.

  • Сніданок: вівсяна каша з фруктовим пюре, домашній йогурт.
  • Ланч: ліниві вареники напівсолодкі, чай з молоком.
  • Обід: суп-пюре з цвітної капусти, парові котлети, макарони, відвар шипшини.
  • Полудень: Кабачково-морквяне пюре, компот, галетное печиво в невеликій кількості.
  • Вечеря: сирна запіканка, кефір.

Рецепти страв

Риба, тушкована з овочами

  • філе риби нежирних сортів - 500 гр;
  • соняшникова олія;
  • кабачок;
  • кольорова капуста;
  • морква;
  • кріп;
  • сіль.

Промийте філе і поріжте її на невеликі шматочки. Також поріжте кабачок, потріть моркву на тертці або наріжте соломкою, розберіть кольорову капусту на суцвіття. У сотейник або сковороду влийте невелику кількість соняшникової олії. Коли сковорода розжаритися, покладіть на неї шматочки риби і влийте невелику кількість води. Додайте моркву і тушкуйте 10-15 хвилин, регулярно помішуючи.

Далі додайте порізані овочі. До речі, не обмежуйте блюдо декількома овочами. Ви можете додавати і інші овочі, дозволені на дієті 5п. Таким же чином можна робити це блюдо кожен день з іншими сортами риби і овочів.

Гасіть рибу з овочами ще 10-15 хвилин під кришкою. Якщо в процесі потрібно додати ще води, влийте необхідну кількість в сковороду. Перед подачею посоліть блюдо і посипте невеликою кількістю кропу для запаху.

гарбузове пюре

Гарбузове пюре в раціоні столу 5п можна готувати як основне блюдо, так і як десерт. Більш того, якщо додати в нього пюре з цвітної капусти, то можна зробити суп-пюре.

Очистіть гарбуз від шкірки і наріжте кубиками. Далі необхідно проварити її в воді 20-25 хвилин. Воду, в якій вона варилася, не виливайте, так як вона може знадобитися, щоб розбавити пюре або зробити суп.

Після того, як гарбуз зваритися, подрібніть її блендером або виделкою до однорідного пюреобразного стану. Далі розбавте отриману масу, якщо вона занадто густа.

Щоб зробити солодке пюре, додайте в нього трохи подрібнених солодких ягід. Для несолодкого страви трохи підсолити його і посипте кропом.

 

Дієта 5п або стіл № 5п - меню столу 5п на тиждень за показаннями, дозволені і заборонені продукти, відгуки та результати

  • 30/10/2014 11:58
  • Лікувальний стіл номер 5п застосовується для призначення при гострих / хронічних панкреатитах, як на стадії загострення, так і поза нею - на стадії ремісії.
  • Основні відмінності даної дієти - в низькій калорійності страв, обмеження тваринних білків і вуглеводів з жирами, з виключенням певних продуктів і включення в раціон багатою на вітаміни / мінерали їжі.

Режим харчування на панкреатичної дієті 5п

  1. Принципи дієти № 5п :
  2. Обмежують : сіль - до 10 г / добу, рідини - до 2 л / добу, ефірні масла, грубу клітковину.
  3. Виключають : всі продукти, здатні викликати здуття кишечника, продукти з грубою клітковиною, а також їжу, яка призводить до посилення секреції травних соків, і смажену їжу.

Як готувати? Всі страви готують виключно на пару або відварюють.

Також можна запікати. Їжа, в першу чергу, повинна бути повноцінною і збалансованої щодо складу мінералів і вітамінів, полужидкой, теплою.

  • Мета столу № 5п

- нормалізувати роботу підшлункової, захистити шлунок і шлунково-кишкового тракту від подразників, знизити збудливість жовчного міхура, захистити печінку.
Харчування (в день) - 5-6-разове.

Продукти, які рекомендовані і дозволені для вживання:

  • Вчорашній хліб (борошно 1-2 сорту), сухе печиво (несолодке)
  • Супи з овочів і круп. Крупи протирають. З дозволених - гречка і рис, манка і вівсянка, вермішель. Овочеві інгредієнти - гарбуз з морквою, кабачки, картопля. Для заправки - 10 г сметани або 5 г масла. Зелень і цибулю - виключно при переносимості.
  • Із закусок дозволені стиглі томати та свіжа морква - не більше 100 г до основного блюда, не більше 2 разів / день
  • Нежирні сорти м'яса / птиці. Основне правило - без жиру, без сухожиль і шкіри (у птиці). Форма приготування: на пару або рубане / протерті, відварене, запечене. Дозволена телятина і м'ясо кролика, допустимі фаршировані куркою кабачки, тефтелі і м'ясне пюре, котлети на пару.
  • Риба - виключно на пару, у вигляді котлет або відварною шматком. І тільки нежирні сорти
  • Яйця всмятку і білковий омлет
  • Молочні продукти дозволені тільки ті, що відрізняються низьким вмістом жиру. Наприклад, домашній 9-процентний сир, пудинги і сирники, вареники і сирна паста. Що стосується сметани і вершків, вони допустимі тільки в якості заправок в блюда. Молоко не забороняється, але його вживання можливо тільки при переносимості. Сир також дозволений - нежирний і негострий
  • В'язкі каші (манка, гречка, вівсянка і рис). Можна додати молока. Рекомендовані крупники, пудинги і запіканки з круп
  • Макарони і локшина
  • Запечені або відварені овочі. Всі овочі протирати або подрібнювати. Білокачанної капустою не зловживати. Рекомендовані - картопля з зеленим горошком, буряк з морквою кольорова капуста, кабачки з гарбузом
  • З фруктів і ягід можна тільки стиглі і солодкі, якщо в сирому вигляді - то протертими, а також у відварному, в запеченому
  • Солодке. Вибір не дуже великий, але потерпіти можна. Дозволені компоти з фруктів і желе, а також муси (на цукрі, фруктозі або ксиліт)
  • Соуси допустимі, але тільки на овочевих відварах, молоці або фруктових підливах. При цьому борошно пасерувати заборонено
  • Вершкове масло - не більше 30 г / добу. І рослинну рафіновану - не більше 15 г / блюдо
  • Напої для дієти: слабкий чай з часточкою лимона, цукру - удвічі менше звичайного. Можна додати молока. Також дозволені соки без використання цукру і з додаванням води (не концентровані, натуральні)

Продукти, які заборонені для вживання:

  • Кислі фрукти. Інжир з виноградом
  • З солодкого - морозиво з шоколадом і кондитерські вироби
  • Будь-які прянощі та кулінарні жири
  • Всі холодні і / або газовані напої, а також кави з какао і виноградний сік
  • Сало і яйця в будь-якому вигляді, крім дозволених
  • Жирні молочні продукти
  • Пшоно і перловка, каша з кукурудзи і ячна
  • Листкове і здобне тісто, булочки і плюшки
  • Гриби і бобові
  • З овочів заборонені цибулю з часником і болгарський перець, щавель зі шпинатом, редька з редискою
  • Будь-яке жирне м'ясо і жирна риба
  • Всі консерви і копченості
  • Будь-які соління / маринади, закуски
  • Свіжий, житній хліб
  • Міцні бульйони і холодні супи (на кшталт окрошки). Супи з капусти, молочні та грибні
  1. Раціон столу № 5п має деякі відмінності для хвороби на стадії загострення і для стадії ремісії.
  2. Дієта 5п при гострому і хронічному панкреатиті в стадії загострення
  3. При болях в підшлунковій (при панкреатиті в стадії загострення) меню передбачає страви в протертому вигляді :

Для 1-2-го дня загострення панкреатиту рекомендовано вживання Боржомі і Слов'янської (до 1 л / день) - трохи підігрітої, без газу і кімнатної температури. А також відвар шипшини.

  • Дієта 5п по Певзнером при гострому і хронічному панкреатиті в стадії стихання
  • При стиханні симптомів загострення панкреатиту (з 3-4-го дня) показано наступне меню (приблизний варіант):
  • Всі страви - без використання солі, цукру на весь день - не більше 20 м

- Дієта номер 5п - виключно лікувальна. Неприпустимо її безконтрольне застосування для особистих «похудательной» цілей. До дієти слід ставитися з усією відповідальністю (захворювання не жартівлива).

Основні рекомендації - не захоплюватися цукром (строго за показаннями лікаря), виключити всі солодощі, крім дозволених. Солодощі викликають загострення і печію, метеоризм і інші неприємності. Тобто, для підшлункової таких пацієнтів солодощі - це отрута. Особливо, якщо натщесерце.

Жири також слід усунути - не більше 60 г на добу, причому розподіляти їх слід акуратно - протягом усього дня, а не все відразу.

- При лікувальному столі номер 5п дуже корисна мінеральна вода. Пити її можна замість чаю і компоту, а також перед сном, невеликими порціями.

Всю їжу - шинкувати або перемелювати. Грубі шматки дратують внутрішні органи, при загостренні (та й при стиханні хвороби) зайві подразники зовсім ні до чого. Зелень рекомендується залишити до кращих часів, але при переносимості допускається додавання кропу, петрушки в блюдо.

І зі стравами з м'яса - дуже обережно: під час загострення - строго на пару і воді, тільки в перетертої вигляді. При стиханні симптомів можна приготувати бефстроганов (знову ж таки, з відвареного м'яса), або навіть в кусковому вигляді.

Тушковані і запечені овочі - тільки при стиханні хвороби.

- Турбувати підшлункову залозу при загостренні захворювання - дуже небезпечно. У цьому стані покладено максимально щадне меню.

У перші дні взагалі рекомендується тільки Боржомі, причому без газів і в теплому вигляді. Або трохи солодкий і слабкий чай.

Меню як таке потрібно вже після того, як загострення знято.

І навіть при стиханні хвороби є жорсткі правила. Наприклад, яйця взагалі не рекомендуються (особливо жовток), молоко також краще виключити.

 

рецепти | дієта 5п

Guest цей рецепт вдало збережений в вашу кулінарну книгу. Оцінка: 3.80, проголосувало 5, відгуків 11 Приготування: версія для друку Дієта 5п (перший варіант)

  • Дієта застосовується при гострому і хронічному панкреатиті в стадії загострення .
  • Дієта N5п (другий варіант)
  • Дієта показана при гострому панкреатиті в стадії ремісії і хронічному панкреатиті в період одужання після загострення і поза загостренням .
  • Добова норма містить:

Сприяє нормалізації функції підшлункової залози, механічного і хімічного щадіння порушених функцій шлунка і кишечника, а також зменшення рефлекторної збудливості жовчного міхура. Ця дієта низькокалорійна, але включає фізіологічну норму білка (третину білка повинна бути тваринного походження), в ній різко обмежена зміст жиру і вуглеводів. Дієта механічно і хімічно щадна. Виключаються страви і продукти, що викликають здуття кишечника, що містять грубу клітковину, багаті екстрактивними речовинами, стимулюючими секрецію травних соків. Їжу рідкої або напіврідкої консистенції готують у вареному вигляді або на пару. Добова норма містить: 80 г білків, 40-60 г жирів, 200 г вуглеводів, 1.5-2 л вільної рідини. Калорійність 1500-1800 ккал. Режим харчування дробовий 5-6 разів на день. Температура гарячих страв 40-50 ° С, холодних - не нижче 16 ° С. Мета - сприяти функції нормалізації підшлункової залози, забезпечити механічне і хімічне щадіння шлунка і кишечника, зменшити збудливість жовчного міхура. Порівняно з фізіологічними нормами в цій дієті на 20-30% збільшений вміст білків, на 15-20% обмежені жири і на 50% цукор. 110-120 г білків (60-65% - тварин), жирів - до 80 г (15-20% рослинних), 300-350 г вуглеводів (30-40 г цукру) (замість цукру можна використовувати 20-30 г фруктози або (при відсутності проносів) ксиліту), 1.5-2 л вільної рідини, 8-10 г кухонної солі. Калорійність 2500-2800 ккал. У дієті різко обмежені екстрактивні речовини, тугоплавкі жири, груба клітковина, виключено все смажене. Їжу відварюють, готують на пару або запікають у духовці, переважно в протертому або подрібненому вигляді. При переносимості допустимі непротерті каші, овочі та плоди. Режим харчування дробовий 5-6 разів на день. Температура гарячих страв 50-60 ° С, холодних - не нижче 18-20 ° С. Меню для дієти 5п

Продукти і страви дозволено заборонено
Хліб і борошняні вироби Хліб пшеничний з борошна першого або другого сорту, вчорашній або підсушений. Несолодке сухе печиво Житній і свіжий хліб, вироби з листкового і здобного тіста
супи Вегетаріанські овочеві і круп'яні протерті (при переносимості - НЕ протерті) супи з картоплею, морквою, кабачками, гарбузом; манної, вівсяної, гречаної крупами, рисом, вермішеллю. У суп можна додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани. Наприклад, Дієтичний гречаний суп Дієтичний картопляний суп «Антігастрітний» супчик Дуже швидкий овочевий суп (використовувати заморожену овочеву суміш з дозволених по дієті овочів, вершкове масло додати в уже готовий суп) Гарбузовий суп при гастриті (цибуля і зелень - по переносимості) Супи на м'ясних, рибних і грибних бульйонах, борщі, супи молочні, щі, холодні супи - окрошка, борщ.
закуски При відсутності проносів і добрій переносимості - 2-3 рази на день перед основною їжею 100 г тертої сирої моркви, стиглих солодких томатів Солоні, гострі, пряні закуски, консерви
М'ясо та птиця Тільки нежирні сорти. М'ясо звільняють від фасцій, сухожиль і жиру. У відварному або паровому вигляді, протерті і рубане (котлети, кнелі, пюре, бефстроганов), нежирні курчата, кролик, телятина. Наприклад, Отварная курка Кабачки, фаршировані куркою Тефтели (з курки, яйце - без жовтка, кожен шар тефтелей пересипати тертою морквою) Дієтичні курячі тефтелі Курячі котлети на пару (обмежитися 1-2 яйцями без жовтків) Жирні сорти м'яса, качка, гусак, копченості, ковбаси, м'ясні закусочні консерви
риба Нежирні види риби. Відварна або на пару, шматком або у вигляді кнелей, фрикадельок, суфле. Наприклад, Риба на пару Рибне філе з морквою Дієтичні тюфтельки з судака Жирні види риби, копчена, солона риба, ікра, рибні закусочні консерви.
яйця Зварені всмятку, паровий білковий омлет з 2-х яєць; жовтки - обмежено (до 0.5-1) в блюда Круті яйця, смажена яєчня
Молочні продукти Переважно зниженої жирності. Некислий сир 9% жирності та нежирний, кальцинований - в натуральному вигляді, паста, парові і запечені сирні пудинги. Кисломолочні напої. Молоко - при переносимості, сметана і вершки - для додавання в блюда. Сир нежирний і негострий. Наприклад, Домашній сир Бабка сирна на пару (кількість яєць і борошна можна зменшити)
  1. Сирна запіканка (200-300 г 5% сиру, білок 1 яйця, цукор за смаком)
  2. Ледачі вареники (можна готувати і на пару)
  3. Королівська ватрушка з сиром і яблуками (30 г вершкового масла, 3 ст. Л борошна, 300 г 5% сиру, 1-2 яйця (можна без жовтків), 1-2 яблука без шкірки, 2-3 столові ложки цукру, кориця - при переносимості)
Молочні продукти підвищеної жирності і солодкі
крупи Протерті і полувязкіе каші з вівсяної, гречаної, манної круп, рису, зварені на воді або навпіл з молоком. Круп'яні суфле, пудинги з сиром, запіканки. Обмежено - перлова, ячна, кукурудзяна крупи, пшоно Наприклад, Гречана каша «Пробій» Рисова каша Гречана каша Вівсяна каша Гречана каша з печеними яблуками Гречана каша з цвітною капустою гречаної-рисова каша. Гарбузова каша з молоком і рисом. Додатково дивіться розділ каші
Вироби з тіста Відварені макаронні вироби з борошна вищих сортів, домашня локшина Вироби з листкового і здобного тіста, кондитерські вироби
Овочі Відварені і запечені в протертому вигляді. Картопля, морква, цвітна капуста, буряк, кабачки, гарбуз, зелений горошек.Прі переносимості - непротерті овочі та обмежено - білокачанна капуста . Наприклад, Дієтична гарбузова каша Морквяний пудинг Гарбузово-яблучна запіканка Парові котлети з кабачків Дієтична куряча запіканка з картоплею та морквою (3-й варіант) Парова брокколі з вершковим маслом Редис, редька, щавель, шпинат, сирий лук, часник, горох, квасоля, боби, солодкий перець, гриби
Плоди і ягоди Стиглі, м'які, некислі фрукти і ягоди, сирі протерті, рідше - непротерті; запечені яблука Кислі (наприклад, цитрусові), виноград, інжир
солодощі Компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе, муси на ксиліт, фруктозі або напівсолодкі на цукрі Кондитерські вироби, шоколад, морозиво
Соуси і прянощі Молочні, фруктово-ягідні напівсолодкі підливи; на некрепком овочевому відварі. Борошно НЕ пасерують. всі прянощі
жири Різні види коров'ячого масла (30-40 г), рафіновані рослинні масла (10-15 г) - в страви Кулінарні жири, сало
напої Слабкий чай - з лимоном, напівсолодкий або з ксилітом, з молоком. Відвар шипшини, фруктово-ягідні соки без цукру, розбавлені водою - по переносимості Кава, какао, газовані і холодні напої, виноградний сік

Ще рецепти для дієти 5-п і рецепти для дієти номер 5.

(використані матеріали книг А.В.Маркова «Повна енциклопедія народної медицини» , Н.І. Губа, Б.Л. Смілянський «Дієтичне харчування в домашніх умовах»)

Увага: Матеріали, представлені на сайті, носять інформаційно-довідковий характер і не є медичними рекомендаціями.

09.03.2010

Поділіться рецептом з друзями:

1029712435140631406414247247912481225298253342633928077

 

 

Подобається наш проект?

Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.