Смачні страви в газових духовках: секрети приготування

Досвідчені майстри жартують: якщо нічого не допомагає, варто нарешті прочитати інструкцію. З експлуатацією газової духовки це правило теж працює. Бо дуже часто ми використовуємо прилад інтуїтивно, не думаючи про те, що є певні норми чи прописані виробником рекомендації. Читаємо рецепт, викладаємо страву на деко, виставляємо орієнтовну температуру та чекаємо смачного результату. А отримуємо підгорілий низ, верх без скоринки та суцільне розчарування.

Як уникнути таких неприємностей? Рішення єдине — використовувати духові шафи за всіма правилами. Для цього слід не лише читати інструкцію перед експлуатацією, але й користуватися перевіреними лайфхаками від господинь.

Запечена курка в духовій шафі

Загальні правила

Перед початком готування треба перевірити готовність духової шафи. Чи немає зайвого начиння або ж пригорілого жиру. Після цього слід визначитися у двох нюансах:

  1. На якому рівні ви готуватимете. В духових шафах є кілька рівнів розташування решітки. Нижній використовують для інтенсивного запікання, верхній — для гарної скоринки. Середній рівень — універсальний.
  2. Якої температури вимагає страва. Це зазвичай прописують у рецептах. Встановити температурний режим можна або на шкалі (для цього треба вивчити по інструкції правильні значення позначень), або з допомогою спеціального градусника для духових шаф.

Також слід пам’ятати, що газову духовку потрібно спершу розігріти на максимальній температурі 10–15 хвилин, і лише після цього виставляти потрібний режим.

Духовой шкаф Samsung, Dual Cook

Корисні рекомендації для смачного результату

Найбільше при купівлі газової духової шафи покупців цікавить ризик нерівномірного пропікання. Існує стереотип, що електрична духовка справляється з цим краще. Проте в сучасних умовах проблем в електромережі варто спробувати побороти стереотип. З газовою технікою можна легко досягти і рівномірного пропікання, і хрусткої скоринки. Для цього варто завжди користуватися рекомендаціями виробника та не забувати про поради від досвідчених поварів і господинь:

  1. Для запікання великого торта чи пирога слід обирати нижчу температуру. Щоб довше витримувати на певній температурі для рівномірного приготування.
  2. Щоб отримати скоринку, наприкінці процесу рекомендують підвищити температуру на кілька градусів.
  3. Можна змінювати рівні розташування деко. Спершу готувати на середньому рівні, і в процесі коригувати: якщо підсмажується низ — піднімати на верхній рівень, і навпаки.
  4. Для кращого прогрівання верх тіста (на пиріг чи рогалики, наприклад) змащують олією або яйцем.
  5. Ще один важливий момент — вибір посуду. Якщо обрати чавунний або керамічний посуд з товстими стінками, ваша страва пропечеться рівномірно, бо отримуватиме тепло з усіх сторін.

Користуйтеся духовою шафою правильно та готуйте з любов’ю. Тоді прилад працюватиме довго та надійно.

Подобається наш проект?

Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.