Варені й смажені яйця - одне з найулюбленіших страв, які вживаються на сніданок. Щорічно в нашій країні виробляється майже сорока мільярдів курячих яєць, що дозволяє забезпечити потребу людей в улюбленому продукті для сніданків.
Незмінно високий попит, який зберігається протягом багатьох поколінь, недивний. Яйця можуть готуватися самими різними способами, містять основні вісім амінокислот, білок і вітаміни. Однак, з огляду на такий багатий склад, їх корисність часто ставиться під сумнів.
Це обумовлено високою концентрацією холестерину, який вони містять. Це, безумовно, неможливо заперечувати, але щоб зрозуміти те, наскільки така шкода великий, необхідно розібратися в цьому питанні набагато глибше.
Холестерин, згідно з визначенням Американського Національного інституту охорони здоров'я, є жироподібна і воскообразное речовина, яка присутня в кожне клітині організму. Це звучить досить грубувато, але все не настільки жахливо.
Холестерин виробляється в організмі людини природним шляхом, щоб забезпечувати нормальну життєдіяльність. Він є невід'ємним учасником багатьох процесів, потрібно для синтезу гормонів і травлення їжі.
Кількість власного холестерину становить близько одного-двох грамів, яке розподіляється по тілу досить маленькими порціями, званими липопротеинами.
Вони представлені двома типами - з низькою щільністю або ЛПНЩ, з високою щільністю або ЛПВЩ.
Перший вид ліпопротеїну вважається «поганим», що обумовлено підвищенням концентрації ЛПНЩ в організмі, ймовірністю утворення бляшок в артеріях.
Ці негативні наслідки перешкоджають кровотоку з серцевого м'яза, на тлі чого можуть розвинутися серйозні серцеві захворювання.
Другий тип (ЛПВЩ) вважається «хорошим» завдяки тому, що він транспортує холестерин в печінку, а потім виводиться з організму.
Холестерин сам по собі не викликає серйозного занепокоєння, поки він не накопичується в організмі у великій концентрації. Споживання продуктів, що містять багато холестерину, автоматично знижує вироблення власного для компенсації вступника.
Індивідуальні генетичні особливості, стиль і спосіб життя, раціон харчування впливають на «поведінку» організму, коли він починає коригувати потік в залежності від того, скільки холестерину надходить ззовні.
Таким чином, рівень вироблення ЛПНЩ стає вище, ніж ЛПВЩ. Дисбаланс ліпопротеїну здатний викликати сумні наслідки. Саме це і вважається головною причиною того, чому не можна їсти багато курячих яєць.
Згідно з наведеними в Medical News Today даними одне середнє яйце містить приблизно 164 міліграма холестерину, а оскільки кожен день рекомендовано вживати не більше, ніж 300 міліграмів, то пара яєць на сніданок здатна перевищити весь максимальний добовий ліміт. Це відразу прояснює те, чому жовтки не є основною частиною раціону бодібілдерів, які дозволяють собі не більше двох жовтків.
Насправді новини не такі погані, але, за словами Франсіско Лопеса Хімінеса - доктора медичних наук в клініці Mayo, споживання курячих яєць із мінімальним вплив на підняття в крові рівня холестерину, якщо порівнювати з ефектом впливу насичених жирів і трансжирів.
У цьому продукті міститься багато білка, кількість якого на одне яйце становить близько 5,53 грамів. Висока поживність яєць обумовлена і присутністю амінокислот - будівельного матеріалу, необхідного для здійснення різних біологічних процесів, що виконує важливу роль в підтримці функціонування організму.
Medical News Today вказує і на інші властивості яєць, які роблять продукт корисним. Вони містять:
Завдяки поєднанню вітамінів і поживних елементів, вживання яєць прискорює обмін речовин і заряджає енергією.
Серед любителів поласувати курячими яйцями відома тренер Джилліан Майклс. Стаття, написана нею, містить факт того, що організму обов'язково потрібно холестерин. Інакше він перестане синтезувати такий гормон, як тестостерон, відповідальний за нарощування м'язової маси і поповнення енергетичних запасів.
Вживати яйця для приросту м'язів необхідно цілком. Відмовлятися від подібного переваги, яке дає цей продукт, звичайно, не слід. Насолоджуватися курячими яйцями, отримувати всю користь без шкоди організму можливо, але при дотриманні певних обмежень.
Щоденне споживання курячих яєць не має ніякого відношення до рівня холестерину і захворювань серцево-судинної системи. Саме такої думки дотримується Джон Берарді - засновник Precision Nutrition, а також доктор філософії. Однак, навіть з огляду на це, кожен день є однакову їжу навіть тоді, коли вона є корисною, не слід.
У статті доктора Сьюзан Робертс вимога до різноманітності описується досить добре. Її зміст зводиться до того, що жоден продукт не містить оптимального кількості поживних речовин, що дозволяє забезпечити організм всім необхідним. Однак, вживаючи різноманітну їжу, шанси отримати кожен елемент в потрібній кількості зростають.
Відсутність різноманітної їжі дозволяє не пересичуватися одними стравами, смак яких швидко набридає, а також отримувати збалансовану кількість поживних елементів і речовин.
Щодня вживати курячі яйця або будь-якої іншої продукт в їжу не рекомендується. Головне, необхідно дотримуватися помірності.
Яйця, включені в загальний список покупок, обов'язково повинні бути доповнені іншими продуктами.
На полицях сучасних магазинів в широкому асортименті представлені яйця, упаковані в картонні, пенопластіковие, пластикові коробки.
Це спантеличує покупця, який губиться серед подібного різноманітності, не маючи поняття, які краще. Споживач, як правило, починає порівнювати продукт за популярністю, кольором, розміром, ціною та бренду.
Даний підхід не зовсім вірний. Виробляються яйця по-різному, що робить одні краще інших.
Наявність маркування «Омега-3» на картонній упаковці говорить про те, що курям давали корм з вмістом водоростей або риб'ячого жиру, лляного насіння.
Будучи незамінною жирною кислотою, тобто вироблення якої не відбувається в організмі, Омега-3 може надходити тільки разом з їжею.
І якщо вибирати яйця, що містять дану жирну незамінну кислоту, то вони стануть корисною добавкою до раціону, яка смачніше тунця та інших продуктів.
Натуральні яйця коштують дорожче, але і екологічно чисті. Курям, що несе їх, дають корм, в якому відсутні будь-які добрива і пестициди. Крім того, цих птаства не напихають гормонами і різноманітними антибіотиками.
Натуральні курячі яйця разюче відрізняються від інших. Вони володіють прекрасним ароматом, відрізняються темно-оранжевим кольором жовтка. Звичайні яйця, до яких вже звикли покупці, мають яскраво-жовті жовток.
Різниця полягає не тільки в кольорі, але і в складі, який більш поживний і багатий.
Поряд з позначками «Омега-3» і «натуральні», є і такі курячі яйця, які мають маркування «зміст без клітки» або «на вільному вигулі». Більшості здається, що вони абсолютно однакові, але відмінності є.
Птах на вільному вигулі - це кури, які містять на свіжому повітрі, як правило, на території невеликої ферми. Це відрізняє таких курей від несучок, які живуть в повному курнику і не можуть навіть нормально пересуватися.
Невелика плутанина виникає з позначкою, де вказано, що кури містяться поза клітинами. Це своєрідна «виверт», оскільки несучок не тримають в звичних клітинах, а подібне маркування лише описує те, що вони знаходяться в невеликому замкнутому просторі, де можуть трохи прогулюватися, а для кладки передбачені спеціально зведені гнізда, розміри яких залежать від виділеного місця.
Вибирати курячі яйця, безумовно, рекомендується по особистим уподобанням. Відмінності між смаковими якостями достатня помітна, особливо у натуральних і на вільному вигулі, які відрізняються від інших. Значення має не тільки те, які яйця їдять, а й, як їх готують.
Відповідь на це питання дав Джилліан Майклс, який наголосив на важливості того, з якими саме продуктами і як поєднуються яйця. Вона вказала на те, що смажені яйця на маслі і подаються з беконом, які складаються з насичених жирів, негативно відбиваються на свідченнях рівня холестерину. Щоб яйця були більш корисними, слід готувати в чавунній сковорідці, використовуючи оливкова олія.
Багато хто може подумати, що застосування оливкової олії для смаження позбавлене сенсу, але оскільки воно багате антиоксидантами, а також правильними жирами, то корисність значно зростає, а смак практично не страждає. Крім того, не варто забувати і того, що не тільки курячі яйця впливають на підвищення холестерину.
Продуктами, вживання яких слід обмежувати через те, що вони містять багато холестерину, є:
Серед молочної продукції і сортів сиру необхідно вибирати такі, в яких відсоток жирності найбільш низький. Це стане першим і дуже важливим кроком на шляху до правильного і більш здоровому харчуванню, що безсумнівно позитивно позначиться на всьому організмі.
Найкращий спосіб мінімізувати наслідки підвищення холестерину є вживання продуктів, які допомагають знизити його рівень. І якщо знати, що на обід будуть варені креветки, то на сніданок слід подавати вівсянку. Така каша неймовірно корисна для серцевого м'яза, є відмінним засобом, що знижує липопротеин з низькою щільністю (ЛПНЩ) за півтора місяці на 5,3 відсотка.
Холестерин знижується і після вживання волоських горіхів.
Дослідження American Journal of Clinical Nutrition показали, що щоденне з'їдання по 40 грамів волоських горіхів протягом місяця не менше шести днів на тиждень дозволяє знизити загальний холестеринової рівень на 5,4, а ЛПНЩ - на 9,3 відсотка.
Щоб урізноманітнити меню, можна замінити вівсяну кашу з волоськими горіхами на бобові. Якщо в раціон щотижня додають по половині склянки бобових, липопротеин з низькою щільністю знизитися на 8 відсотків.
Щоб зменшити холестерин, слід пити чорний чай, так як в ньому містяться ліпіди. Згідно з даними міністерства сільського господарства Сполучених Штатів Америки, за три тижні напій знижує ліпіди принаймні на 10 відсотків.
Щоб правильно харчуватися необхідно підходити до продуктів, що вживаються в їжу, з усією відповідальністю. Слід уважному відноситься до складу і впливу кожного продукту на організм. Від курячих яєць немає шкоди, але є їх необхідно помірно, що стосується абсолютно будь-якої їжі.
Здоровий раціон передбачає збалансованість, тобто те, коли продукт, що має певний склад, компенсується іншим, який володіє протилежними властивостями. Їжа з підвищеним вмістом холестерину вживається разом зі сприяє його зниженню. Повністю відмовлятися від продуктів з холестерином не можна. Він необхідний кожному, щоб організм нормально функціонував.
Боятися яєць точно не слід. Вони являють собою важливе джерело амінокислот, вітамінів, поживних речовин, які допомагають організму справитися з різними складними завданнями, дають енергію на цілий день, дозволяють нарощувати мускулатуру.
До другої групи чинників відноситься, перш за все, харчування. Незважаючи на те що зміст раціону надає на серцево-судинну систему величезний вплив, багато вкрай зневажливо ставляться до його складу.
Тим часом за рахунок правильно підібраного режиму харчування і продуктів, необхідних організму з урахуванням індивідуальних потреб, можна не тільки підтримати здоров'я серця і судин, але і скоригувати їх стан, що підтверджується дослідженнями . Крім змісту в раціоні необхідних для організму груп продуктів, правильного співвідношення поживних речовин, дотримання режиму харчування, кардіологи радять також споживати продукти, безпосередньо живлять серце і зміцнюють судини.
Але багато хто забуває про те, що важливо також виключити з раціону їжу , що згубно впливає на стан серцево-судинної системи. Проведені дослідження встановили прямий зв'язок між нездорової їжею і серцево-судинними захворюваннями. Що це за їжа, і які продукти харчування є найбільш шкідливими, ми розглянемо в даній статті.
Нижче ми представимо вам їжу, яка вкрай пагуюно впливає на наше серце. Деякі з них необхідно повністю виключити з раціону, а вживання інших скоротити до мінімуму.
Енергетичні напої мають концентрованим вмістом кофеїну, цукру і консервантів. Як і інші стимулятори, тимчасовий сплеск енергії відбувається за рахунок виснаження енергетичних запасів організму.
Іншими словами, вони не дають енергію, а лише змушують організм, і зокрема серце працювати на знос , що змінюється наступним занепадом сил і супроводжується стрибками тиску. Вченими доведено , що енергетики підвищують ризик розвитку хвороб серця.
Дивіться докладніше про те, що відбувається з серцем при вживанні енергетиків.
Цікаво, що більшість споживачів енергетиків в них не потребують. Тим же, кому необхідно вимушено утримуватися від сну, фахівці рекомендують більше прийнятні стимулятори, що містять кофеїн в меншій концентрації і не містять додаткових шкідливих речовин. Це, перш за все, чай і кава. Споживання кави навіть корисно для серця, якщо не перевищувати допустиму дозу ..
Допускається споживання невеликої кількості коньяку або обмежене споживання червоного сухого вина, шкода від споживання якого нівелюється користю для кровотворення.
Споживання солі важливо тримати в діапазоні від 3,5 до 5 грам щодня. Це не відноситься до страждаючих такими серцево-судинними захворюваннями, як артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба та інші .
Жири відіграють важливу роль в роботі організму, проте не всі жири корисні. Вміщені в деяких продуктах жири відкладаються на стінках судин, внаслідок чого може розвиватися атеросклероз - передумова до розвитку інших, більш небезпечних захворювань. Тому краще вживати корисні сорти м'яса, зі списком яких ви можете ознайомитись в окремій статті.
Такі жири містяться в жирному м'ясі - баранині і свинині і в продуктах, які готуються з великою кількістю масла. Таке м'ясо можна їсти у великих кількостях ні в якому разі.
Копченості стимулюють зростання тиску і сприяють тромбоутворення. Крім цього, споживання негативно позначається на роботі печінки, нирок, ендокринної та сечостатевої системи.
Він сприяє підвищенню рівня поганого холестерину , а шкідливі вещест, що містяться в такій їжі буквально «дряпають» судини і роблять їх пухкими, в слідстві чого вони легко надриваються.
До фаст-фуду також варто віднести низькоякісні закуски і снеки, серед яких картопляні і кукурудзяні чіпси, виготовлені із застосуванням великої кількості масла, сухарики, кільця цибулі у фритюрі і т.д.
Цукор викликає тривожні і депресивні стани за рахунок пригнічення нервової системи. Шкода від цукру схожий зі шкодою, що виникають внаслідок споживання енергетиків.
Наукові факти про шкоду цукру для серця дивіться в окремому матеріалі.
Крім різко зростаючій можливості інфаркту та інсульту, паління ще більше перешкоджає подачі кисню до органів людського організму, не дозволяючи їм нормально працювати.
До продуктів, що позитивно впливає на серцево-судинну відносяться наступні блоки:
Особливо корисні банани, гранати і цитрусові, такі як лимони.
Позитивний вплив бананів на серце обумовлено високим вмістом калію в складі, що попереджає тромбоутворення і нормалізує тиск.
Гранат - незамінний фрукт для «сердечників». Він благотворно впливає на роботу серця і стан судинної стінки. Крім цього, гранат має загальнозміцнюючу ефектом для всіх систем організму. Гранат - один із секретів довголіття жителів Кавказу.
З ягід найбільш корисними виноград, журавлина і калина. Вони перешкоджають тромбоутворення, сприяють очищенню судин, нормалізують процеси кровотворення і кровообігу.
Серед найбільш корисних длля серця овочів слід виділити буряк, позитивний вплив від якої можна порівняти з дією передових медичних препаратів. Також корисний для судин часник, цибулю і гарбуз за рахунок високого вмісту в ній бета-каротину. З цієї причини так само важлива морква.
Петрушка, кріп, коріандр і інша зелень містять концентроване кількість корисних мікроелементів, які мають зміцнюючий ефект для серцево-судинної системи.
Позитивний вплив сухофруктів на серце обумовлено збереженням в них вітамінів і мікроелементів в порівнянні з замороженими і переробленими фруктами. Горіхи також містять високу концентрацію корисних речовин, незамінних для організму.
Для зміцнення серцево-судинної фахівці рекомендують лікувальні суміші з подрібнених горіхів і сухофруктів, яка має велику засвоюваність організмом.
Найбільш ефективною є серцева паста Амосова, названа на честь видатного лікаря, який її винайшов.
Для серця і судин незамінну роль відіграють оливкова і льняна олії першого віджиму. Вони очищають судини і зміцнюють серцевий м'яз.
Користь риби значно перевершує м'ясо. Це обумовлено, по-перше, кращої засвоюваністю. По-друге, що міститься в рибі жир не тільки не накопичується в судинах, а й є незамінним умовою зміцнення організму.
Як сказано раніше, калій і магній - незамінні елемент для страждаючих серцево-судинними захворюваннями. З цієї причини фахівці рекомендують «сердечникам» купувати сіль із заміненим натрієм на калій. Цей елемент зміцнює серцевий м'яз, сприяє очищенню судин, перешкоджає тромбоутворення.
Для більш детального ознайомлення з темою радимо подивитися відео:
Таким чином, правильно підібравши необхідні для організму продукти і виключивши з ужитку алкоголь, жирну їжу, консерванти і шкідливі жири, людина забезпечує захист і відновлення серцево-судинної системи.
Дієта повинна враховувати індивідуальні потреби організму і фактор сезонності.
Також важливо, щоб продукти були вироблені в екологічно чистій місцевості і без застосування небезпечних для організму речовин, девальвує користь від їх споживання.
Яйце - перш за все, натуральний джерело білка і поживних речовин, що робить його практично незамінним продуктом харчування для кожного з нас. Результати проведених наукових досліджень показали, що їх прийом нешкідливий для людини. Чи так це?
Крім повного комплексу цінних для організму амінокислот, куряче яйце містить безліч корисних речовин. Це 12 вітамінів, в тому числі вітаміни групи В, вітамін А, D, Е, холін, а також бета-каротин. Жовтки містять в собі такі цінні мікроелементи (щодня необхідні організму) - як калій, магній, цинк, залізо, кальцій, мідь.
Хто їсть одне яйце в день, має більш низький ризик серцево - судинних захворювань, ніж ті, хто їдять рідше або зовсім не вживають в їжу яєць. Це не порожні слова, в цьому переконалися вчені з Китаю. В результаті найбільшого дослідження з питань профілактики захворювань серцево-судинної системи.
Особливо простежується цей зв'язок при геморагічних інсультах, причина яких - крововилив в мозок. Висновок медиків говорить про те, що можливо, деякі компоненти яєць захищають кровоносні судини.
Так як це обсерваційне дослідження, засноване на спостереженні, його результати, однак, не можуть довести однозначно причинно - наслідковий зв'язок, між щоденним вживанням яєць і ризиком захворювань.
Позитивні результати, частково підтверджують китайську рекомендацію щодо вживання одного яйця в день для дорослих людей.
Фосфоліпіди, що містяться в яйцях можуть підвищити вміст в крові ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) і покращують функцію HDL холестерину, який ще називають «хорошим». У свою чергу це уповільнює прогресування атеросклерозу.
Дослідники відзначили, що високий вміст холестерину в яйці, при помірному споживанні у здорових людей, не було шкідливо. Для досліджень, лікарі оцінили дані більш ніж 400 000 чоловік з десяти міських і сільських районів Китаю. Учасники були в віці від 30 до 79 років і раніше не зверталися до лікарів із серцево-судинними захворюваннями, раком або діабетом.
В ході дослідження протягом дев'яти років, серцевий напад або інсульт був діагностований майже у 84 000 чоловік, що призвело до смерті в 10 000 випадків.
Спочатку люди, крім іншої, також представили інформацію про їх системі харчування, в тому числі споживанні яєць. Таким чином, 13% випробовуваних кожен або майже кожен день їли яйця, 9% не їли яйця або робили це лише зрідка.
Не було жодної групи учасників, які регулярно споживали більше одного яйця в день.
Група з найвищим споживанням яєць в середньому на 5 - 3 яєць на тиждень мали більш низький (в цілому на 11%) ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто споживав в середньому тільки 1-2 яйця в тиждень.
Щодо серцевого нападу, цей показник склав 12% і 26% для геморагічного та ішемічного інсульту.
У порівнянні з тими, хто не їв яйця, ризик смертельного захворювання серця був нижче на 18%, а ризик геморагічного інсульту на цілих 28%.
У той час як в більшості промислово-розвинених країн Заходу, серцевий напад одна з основних причин смертності. У Китаї, на відміну від Європи і США випадків геморагічних інсультів більше ніж ішемічних. Попередні дослідження зв'язку споживання яєць показали суперечливі результати. Можливі причини цього, менша кількість учасників і не виняток діабетиків.
Чи впливає етнічна приналежність випробовуваних на результат, повинні уточнити майбутні дослідження.
Додатково для зміцнення здоров'я, крім білків, фосфоліпідів і вітамінів, яйця також містять каротиноїди такі, як лютеїн і зеаксантин.
Теги: Здоров'я Мінерали Їжа Дієта Шкіра Організм Імунітет Косметика Раціон Молодість Сніданок
Шановні читачі! Спасибі, що читаєте наш блог! Отримуйте найцікавіші публікації раз на місяць оформивши підписку. Новим читачам пропонуємо спробувати нашу воду безкоштовно, при першому замовленні виберіть 12 пляшок (2 упаковки) мінеральної води BioVita або питної води Stelmas. Оператори зв'яжуться з Вами і уточнять деталі. Тел. 8 (800) 100-15-15
* Акція для Києва, МО, Дніпроа, ЛВ
Дякуємо за підписку на нашу розсилку
Перепелині яйця дуже корисні для нашого серця , так як в них міститься велика кількість необхідних для серця людини біологічних речовин. Перепелиний яйця містять чимало легкозасвоюваних білків, жирів і вітамінів. У перепелиних яйцях холестерину набагато менше, ніж в курячих яйцях. Ще важливим фактором є те, що в перепелиних яйцях міститься багато калію, який вкрай необхідний серцю: для порівняння, якщо взяти однакову кількість за масою яєць (курячих та перепелиних), то в перепелиних буде калію в 5 разів більше, ніж в курячих. Крім цього, в перепелиних яйцях в
4,5 рази більше заліза ніж в курячих, а також більше вітамінів і фосфору. З наведеного вище, можна зробити однозначний висновок про користь перепелиних яєць для серця .
Способи застосування перепелиних яєць при різних серцево-судинних захворюваннях.
При атеросклерозі і стенокардії слід приймати за півгодини до їди чотири перепелиних яйця. Приймати їх слід три-чотири місяці. Вже через тиждень-півтора застосування повинні зменшитися серцеві і головні болі, знизиться тиск, а також покращиться загальне самопочуття.
При гіпертонії для курсу лікування - знадобиться близько 120 перепелиних яєць. Яйця слід приймати натщесерце вранці (обов'язково в сирому вигляді). У перші три дні потрібно приймати по три перепелиних яйця, а потім, починаючи з четвертого дня - по п'ять яєць.
Лікувальні властивості шкаралупи.
Дослідження медиків показали, що шкаралупа перепелиних яєць, яка складається на 90% з карбонату кальцію, легко засвоюється організмом, до того ж містить всі необхідні для організму мікроелементи, в тому числі мідь, фтор, сірку, кремній, цинк та інші (всього 27 елементів). Склад яєчної шкаралупи перепелиних яєць разюче впорається зі складом кісток і зубів людини, і більше того, стимулює кровотворну функцію кісткового мозку, що особливо корисно чорнобильцям.
Розлад кальцієвого обміну супроводжується недокрів'ям, бронхіальною астмою, застудою алергією, герпесом на губах, зниженням опірності дії радіації, інфекційних захворювань, У жінок до цього додається білі, слабкість родових сутичок, атонія мускулатури матки. Особливо відчувається нестача кальцію при вагітності. Скільки жінок втратили зубів виношуючи дитину? Виправити порушення обміну кальцію вдається насилу, так як застосовуються медициною препарати, що містять кальцій, хлористий кальцій, погано засвоюється організмом.
Введення в їжу подрібненої шкаралупи перепелиних яєць, довело її високу терапевтичну активність, і відсутність протипоказань, будь-яких побічних явищ, в тому числі бактеріального зараження.
Шкаралупа перепелиних яєць особливо корисна маленьким дітям, починаючи від року, адже в їхньому організмі процеси утворення кісткової тканини йдуть найінтенсивніше і вимагають безперебійного надходження кальцію.
У перепелиних яйцях міститься велика кількість мікроелементів, корисних для розвитку мозку, тому малюк росте рухомим і кмітливим.
У дітей і дорослих застосування скорлупотерапіі позитивно позначається при ламкості нігтів і волосся, кровотечі з ясен, на запорах, дратівливості, безсонні, сінну лихоманку, астмі, кропивниці, безплідді, імпотенції, анемії, а також сприяє швидкому зрощенню кісток при переломах.
Скорлупочная профілактика обов'язкова при вагітності. Також надзвичайно цінна вона для дітей від одного року до шести років, бажана в підлітковому і в юнацькому віці від дев'ятнадцяти до двадцяти років.
Профілактично двічі в рік, скорлупотерапія корисна для дорослих з метою попередження захворювань хребта, карієсу зубів, поліартритів, облисіння, артеріального тиску, остеохондрозу у літніх, а також при всіх видах екземи.
Яєчна шкаралупа - прекрасний засіб для виведення з організму радіонуклідів і перешкоджає накопиченню в кістковому мозку стронцію-90 в зоні зараження Чорнобилем.
Кальцій з шкаралупи перепелиних яєць можна отримати самому. У каструлю з холодною водою, висипаємо шкаралупу і кип'ятимо 5 хвилин. Зливаємо воду, обполіскувати.
По-новому заливаємо водою і кип'ятимо ще 5 хвилин - зливаємо воду, обполіскувати і заливаємо яблучним оцтом на 24 години. Оцет зливаємо, обполіскуємо шкаралупу і сушимо так, щоб на неї не потрапляли сонячні промені. Взимку добре сушити на батареї.
Перемелюємо в порошок на кавомолці, бажано два рази (другий раз підтискати пружину).
Лікувальні рецепти.
Перепелині яйця є цінним продуктом, який може бути рекомендований для дієтичного харчування дітей і дорослих при ряді захворювань.
Яйця перепелів не схильні до сальмонельозу та інших властивим курячим захворювань, що дозволяє безболісно вживати їх у сирому вигляді.
вік | Кількість яєць |
Від 1 року до 3 років Від 3 до 8 років Від 8 до 12 років від 12 до 18 років від 18 до 50 років від 50 років і старше |
1-2 2-3 3-4 4 5-6 4-5 |
Прийом повинен бути систематичним, без перерв, протягом 3-4 міс. Уже через два тижні починає проявлятися їх благотворний вплив на організм. При індивідуальній неможливості пити яйця, радимо домішувати їх сирими в кашу, картопляне пюре або суп. Можна приготувати яєчню. Однак пам'ятайте, що вітаміни при 15-хвилинної термічної обробки повністю руйнуються.
Ну і Чим не Феберже?
Ноя-3-2016 KoshkaS
Що можна взагалі сказати про яйце? Дитина сказала б просто: «Яйце хороше», і мав би рацію - настільки багато корисних речовин воно містить, служить людині їжею, ліками, навіть іграшкою.
Хімічний склад яйця (не рахуючи шкаралупи) дуже насичений: в середньому воно містить 73,6% води, 13% білка, 12% жиру, 0,60% вуглеводів, близько 1% мінеральних речовин (кальцію, фосфору та інших).
Найцінніша частина яйця - жовток, що включає в себе, крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, ще й вітаміни A, B, D, E і інші.
Також яйце займає перше місце серед всіх інших харчових продуктів за вмістом лецитину, який необхідний для живлення нервової і мозкової тканини.
Яйце відноситься до дієтичних продуктів харчування: його жовток засвоюється дуже добре в будь-якому стані (сиром, звареному круто, некруто і «в мішечок»), білок ж краще варити, від термообробки його засвоюваність організмом підвищується.
Колір яєчної шкаралупи не впливає на смакові якості самого продукту (хоча багато хто воліє брати яйця кремового відтінку, вважаючи, що вони смачніше).
Виявляється, забарвлення яйця безпосередньо залежить від того, як птах харчувалася під час дозрівання яйця і сезону яйцекладки.
У народних рецептах часто зустрічаються поради та зілля, що засновують свій вплив на складі яєць, тому що білок, що займає в процентному співвідношенні перше місце в складі яйця (після води), у випадках втрати захисних сил людини допомагає йому швидко відновити свій імунітет.
Одне з найголовніших властивостей курячого яйця - наявність дієтичних властивостей, легка і продуктивна засвоюваність. До речі, потрібно відзначити, що при всіх достоїнствах не можна вживати в їжу багато яєць - вони містять досить значну кількість холестерину, що не завжди корисно.
Що таке яйця, користь і шкода яєць, дуже цікавлять людей, які ведуть здоровий спосіб життя, стежать за своїм здоров'ям, і цікавляться народними методами лікування. Ось ми і спробуємо відповісти на питання, що цікавлять цю категорію людей.
Яйце - це, перш за все, натуральний джерело білка і поживних речовин, що робить його практично незамінним продуктом харчування для кожного з нас. Результати проведених наукових досліджень кардіологів показали, що холестерин, який входить до складу яєць, нешкідливий для людини.
Що міститься в складі яйця вітамін Е має протипухлинну дію, зміцнює судини і серце. Вітамін D в поєднанні з фосфором корисний для зубів і кісткової тканини. Яєчний жовток в надлишку містить унікальну речовину - найсильніший антиоксидант лютеїн. Вживання яєць - це відмінна профілактика проблем із зором, а катаракти особливо.
Користь яєць для вагітних жінок, тим більше не підлягає ніякому сумніву, так як в них знаходяться всі необхідні для правильного розвитку плоду речовини. Яйця, як не дивно, мають низьку калорійність, а завдяки лецитину і холіну, сприяють виведенню жирів і холестерину з організму, що не маловажно для людей піклуються про свою вагу.
Живильні речовини і амінокислоти, в оптимальних пропорціях, підтримують важливі функції життєдіяльності організму. Ще одна незамінна користь яєць полягає в їх енергетичної цінності, в якій потребують спортсмени.
Нескінченні суперечки про користь і шкоду яєць пояснюють наявністю в цьому продукті холестерину. Цей чи не єдиний і головний аргумент противників вживання яєць. Однак, всім відомо, що холестерин в обмеженій кількості необхідний для серцево-судинної системи.
Допустима добова норма холестерину дорівнює 300 мг в день. Мабуть, одне яйце цю норму не перекриває.
Тому, якщо у Вас з рівнем холестерину все нормально, сміливо можете з'їдати по одному яйцю в день, а ось якщо рівень холестерину високий, то не рекомендується їсти більше 2 - 3 на тиждень.
Яйця корисні і дорослим, і дітям. Але, як і у будь-якого продукту, у яєць є і шкідливі властивості, пов'язані здебільшого з надмірною їх вживанням, і протипоказання.
У яєчному жовтку містяться жири і велику кількість холестерину, що кілька нейтралізується наявністю в ньому лецитину, холіну і фосфоліпідів (вони здатні знижувати рівень холестерину в крові). Головне - знати у всьому міру і не зловживати.
Також для боротьби з цим недоліком яєць можна їсти тільки білок, використовуючи спеціальні пристосування для відділення білка від жовтка. Якщо яйця входять у ваш щоденний раціон, краще вживати в їжу продукти, в яких містяться речовини-антиоксиданти - з їх допомогою можна знизити кількість «поганого» холестерину.
До цих продуктів можна віднести малину, сливу, родзинки, ожину, капусту, апельсин, шпинат, червоний перець, бобові.
Вживання сирих яєць може таїти в собі небезпеку через можливої наявності в них мікроба сальмонели, який ніяк не шкодить куркам і яйцю, але при попаданні в організм людини призводить до зараження крові, захворювання кишечника, викликає тиф. Щоб уникнути можливих проблем, перед вживанням яйця потрібно обов'язково мити з милом, варити довше 10 хвилин, а також не вживати в їжу сирі яйця і яєчню.
Людям, що страждають на діабет, не рекомендується надмірно вживати яйця, тому що від цього в рази збільшується ризик розвитку інсульту або інфаркту.
Чим же корисні саме варені курячі яйця? В общем-то, вони мало відрізняються від сирих, хоча засвоюються організмом інакше: варений білок засвоїти легше, а ось жовток краще сирої, так що найкорисніші яйця - зварені некруто. Звичайно, їх можна вживати, будучи впевненим у їх екологічності та чистоті, і тут виникає нагальне питання: як уберегтися від сальмонели?
Спробуємо в цьому розібратися. Сальмонела може потрапити в яйце з посліду хворий курки, протягом декількох годин після того, як це яйце було нею знесено. Якщо за цей час встигнути ретельно вимити яйце, воно залишиться чистим і безпечним.
Однак краще використовувати яйця тільки від здорових курей: якщо ви виростили курку самі, або купуєте яйця у надійних господарів; або продукт птахофабрики, за який відповідають санітарно-ветеринарні служби.
Чим свіже яйце, тим менше ймовірності, що воно заражене бактеріями; купувати надбиті, тріснуті і брудні яйця не варто - краще не ризикувати.
Отже, яйця всмятку будуть корисні для профілактики серцево-судинних захворювань і пухлин різного роду, їх регулярне споживання зміцнює кістки, зуби, нігті і волосся, і покращує зір, так як жовток містить потужний антиоксидант лютеїн - звідси його яскравий насичений колір. Сприятливий вплив робить споживання яєць на роботу нервової системи - зокрема, головного мозку - і шлунково-кишкового тракту; на стан м'язів - це знають спортсмени; на якість сперми - про це слід знати чоловікам.
Користь яєць в харчуванні дітей незаперечна. І білок, і жовток необхідні для росту і розвитку всіх функцій дитячого організму. Курячі і перепелині яйця - це маленька комора, в якій таяться величезні запаси поживних речовин, користь яких неможливо переоцінити.
У яєчному білку містяться амінокислоти, важливі для росту клітин, підвищення мозкової діяльності, розвитку статевих клітин, обміну речовин в цілому і формування міцного імунітету.
Дуже цінний компонент білка - лізоцим, який руйнує стінки шкідливих бактерій, а також перешкоджає розвитку вірусів.
У багатьох джерелах можна прочитати, що курячі яйця потрібно приймати в сирому вигляді. Ми не рекомендуємо робити це, тому що така процедура може закінчитися отруєнням. Робити це можна тільки з перепелиними яйцями.
Вся справа в тому, що часто в курячих яйцях є бактерії, які негативно впливають на кишечник і шлунок в першу чергу. Якщо ви впевнені в їх свіжості і яйця правильно зберігалися, можете приймати їх усередину.
Аналізуючи ступінь корисності всіх складових цього продукту для прекрасної половини людства, мабуть, варто почати з жовтка. Він консолідує в собі максимальну кількість корисних мінералів і амінокислот.
Цінність його для жінки полягає, в першу чергу, в тому, що жовтки багаті холін. Це корисне з'єднання допомагає захищати зовнішні оболонки клітин від руйнівних процесів.
В ході наукових експериментів було доведено, що щоденне вживання 2 варених яєць знижує ризик розвитку раку грудей.
Крім того, курячий жовток містить велику частку заліза, яке так необхідно жінкам під час регулярних крововтрат. Інша важлива складова серединки - вітамін D. Він вкрай необхідний тим дівчатам і жінкам, які багато працюють і не мають можливості регулярно бувати на повітрі.
Курячий білок - справжній склад протеїнів, які засвоюються організмом майже на 98% (цей показник набагато вище, ніж у свіжого м'яса). Така особливість дозволяє організму швидко і якісно насичуватися курячими яйцями.
Американські вчені довели, що пара варених яєць, з'їдених на сніданок, допомагали випробуваним швидше скинути зайву вагу. Яйця містять чималу кількість фолієвої кислоти (вітаамін В9). Цей вітамін дуже важливий для жінок, які планують вагітність.
Саме фолієва кислота допомагає плоду правильно формуватися з найперших днів зачаття.
Негативним явищем в щоденному вживанні курячих яєць є їх здатність підвищувати рівень «поганого холестерину». Однак це можна подолати, якщо доповнювати яєчні страви продуктами з високим вмістом антиоксидантів (чорнослив, фініки, шпинат, солодкий перець, брокколі, сочевиця, цибуля, виноград, малина, вишня, смородина).
Шкаралупа від курячих яєць зазвичай потрапляє у відро для сміття, однак цей продукт є найціннішим джерелом цілої плеяди вітамінів і мінералів.
Кальцій, мідь, фосфор, молібден, кремній та інші - цілих 27 компонентів, здатних зробити волосся і нігті будь-якої прекрасної дами ще міцнішими і блискучими. Вживати шкаралупу рекомендується курсами: по 20-30 днів не менше 2-3 разів за рік.
Для приготування зілля досить висушити добре промиту шкаралупу і потовкти її за допомогою ступки або кавомолки.
Яйця, разом з жовтком - сильні помічники в боротьбі за струнку фігуру. Найголовніша їхня функція - допомогти вам перемогти голод.
Високоякісний білок (в одному яйці міститься 6 г) робить їх неймовірно ситними - при невисокій калорійності (72 ккал на штуку).
Загалом, їжте яйця вранці, і вони не тільки заспокоять ваш апетит до наступної трапези, але і наситять в такій мірі, що протягом дня ви з'їсте менше калорій. Про це свідчать дослідження.
Крім усього іншого, яйця стимулюють спалювання калорій, оскільки перетравлення білка вимагає більше енергії, ніж перетравлення жиру і вуглеводів. Білок необхідний і для будівництва і підтримки сухих м'язів, які, в свою чергу, підстьобують метаболізм. До того ж яйця допомагають усунути різкі скачки цукру та інсуліну в крові, що ведуть до відкладання жиру.
Яйця слід обов'язково включати в раціон.
Вони багаті холін - речовиною, яка блокує засвоєння жиру і стимулює витрачання жирових відкладень; це один з небагатьох природних джерел вітаміну D, правильний рівень якого допомагає легше скидати вагу. У яйцях більше приборкують голод ненасичених жирів, ніж шкідливих для серця насичених. І нарешті, вони легкі в приготуванні, універсальні і дешеві!
Білок міститься і в білку яйця, і в жовтку, але жовтки більш калорійні. Якщо ви хочете серйозно обмежити калорійність їжі, візьміть для омлету або сендвіча одне ціле яйце і два яєчні білки. (Білок яйця містить всього 17 ккал.)
Ще чотири причини є яйця:
Вашої талії все одно, які яйця ви купите - білок зробить свою справу і приглушить голод, інші нутрієнти теж будуть на місці.
Якщо ви обмежені в засобах, не бійтеся, купуйте яйця дешевше, причому будь-якого кольору, які ви віддаєте перевагу. Колір шкаралупи говорить тільки про породу курей, а не про якість яєць, їх поживності або смаку.
Якщо ж кошти дозволяють, подумайте про більш дорогих екологічно чистих яйцях або навіть про яйця, збагачених омега-3 жирними кислотами.
За книгою Люсі Дензігер «Антідіета. Їжте більше, щоб важити менше ».
Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.