Надмірне споживання цукру

Проблема правильного харчування і здорового способу життя постає перед людством на весь зріст, і на цьому тлі розгортаються масштабні кампанії по забороні або обмеженню використання алкоголю і тютюну.

Тепер до цього переліку приєднується ще і цукор, споживання якого за останні 50 років зросла в три (!) Рази.

 

Дослідження останніх років показують негативні наслідки надмірного вживання підсолоджувачів (в основному в складі продуктів харчування), і особливо тут виділяється фруктоза, що традиційно вважається корисним і навіть дієтичним продуктом.

- Сіль - це біла смерть.- Я думав, цукор - біла смерть.- Цукор - солодка смерть. Хліб - взагалі отрута.

- А я б зараз горбушечкой отруївся ...

З к / ф «Любов і голуби»

У вересні 2011 року Організація Об'єднаних Націй (ООН) заявила (в який вже раз) про те, що в світі істотно зросла смертність внаслідок хронічних неінфекційних хвороб.

Захворювання серцево-судинної системи, цукровий діабет, ракові пухлини - все це є причиною 35 мільйонів смертей щорічно.

Окремою проблемою є ожиріння: сьогодні на планеті людей з надмірною вагою на 30% більше, ніж тих, хто голодує! У будь-якій країні, яка набрала на шлях фаст-фуду - невід'ємної частини «західної дієти», - число людей, які страждають ожирінням і супутніми захворюваннями, неминуче збільшується.

 

Більшість людей переконана, що ожиріння є першопричиною згаданих захворювань. Однак 20% людей з ожирінням мають абсолютно нормальний метаболізм і мають всі шанси прожити довге і навіть щасливе життя.

У той же час, у 40% людей з нормальною вагою розвиваються хвороби метаболічного синдрому: діабет, гіпертонія, проблеми жирового балансу, захворювання серцево-судинної системи і печінки.

Так що ожиріння є не причиною, а скоріше наслідком (і важливим показником!) Порушення обміну речовин в організмі.

ООН заявляє, що основними факторами ризику виникнення неінфекційних хвороб є тютюн, алкоголь і дієта. Дві причини з трьох - тютюн і алкоголь - уряди більшості країн жорстко або не дуже, але контролює. Однак законодавчо наказати всім громадянам харчуватися правильно навряд чи під силу навіть самому грізному диктатору.

І тут, можливо, органи охорони здоров'я не беруть основну причину погіршення здоров'я у всьому світі. Підступитися до проблеми правильного харчування дуже складно; їжа нам життєво необхідна, а ось тютюн і алкоголь ми вживаємо для задоволення і в набагато менших кількостях (по крайней мере, більшість з нас).

Принципово важливо стає відповісти на питання - а що ж в «західній дієті» саме неправильне?

У жовтні 2011 року Данія ввела податок на надмірно жирні продукти харчування. Однак цей захід не стала ефективною - зараз закон скасували, тому що він негативно позначався на місцевому бізнесі. Тепер в Данії обмірковують мито на цукор - адже у величезній кількості продуктів використовуються підсолоджувачі на основі глюкози і фруктози.

Протягом останніх 50 років споживання цукру в світі виросло в три рази. У США один з найбільш поширених підсолоджувачів - високофруктозний кукурудзяний сироп, одержуваний додаванням фруктози в кукурудзяний сироп, що містить переважно глюкозу.

У більшості інших країн перевага віддається природного сахарози, також містить глюкозу і фруктозу в рівних пропорціях.

Цукор прийнято вважати «порожніми калоріями», але, виявляється, не такі вже вони й порожні. З'являється все більше доказів того, що фруктоза може призводити до інтоксикації печінки і виступати причиною інших хронічних захворювань.

У невеликих кількостях вона не є небезпечною і не викликає ніяких проблем, проте в кількостях, які споживаються сьогодні, фруктоза може викликати цілий ряд побічних ефектів (див. Таблицю) [1].

 

Якщо міжнародні організації і справді турбуються про здоров'я людей, то прийшла пора обмежити використання фруктози та інших підсолоджувачів (кукурудзяного сиропу або сахарози), оскільки вони представляють реальну загрозу охороні здоров'я.

Таблиця. Надмірне вживання фруктози може завдати шкоди здоров'ю аналогічно алкоголюХронічний вплив етанолаХроніческое вплив фруктози

гематологічні порушення
порушення електролітів
Гіпертонічна хвороба Гіпертонічна хвороба
Розширення судин серця
кардіоміопатія Інфаркт міокарда (дисліпідемія, резистентність до інсуліну)
дислипидемия Дислипидемия (липогенез de novo)
панкреатит Панкреатит (гіпертригліцеридемія)
Ожиріння (резистентність до інсуліну) Ожиріння (резистентність до інсуліну)
порушення травлення Порушення травлення (ожиріння)
Печінкова дисфункція (алкогольний стеатогепатит) Печінкова дисфункція (неалкогольний стеатогепатит)
Фетальний алкогольний синдром
залежність звикання

непростим продуктом

У 2003 році вийшла книга психолога Томаса Бебора під назвою «Алкоголь: незвичайний продукт».

У цій книзі автором були описані чотири найбільш негативні риси алкоголю, на думку більшості організацій громадського охорони здоров'я: неминучість поширення в суспільстві, токсичність, залежність і загальне негативний вплив на суспільство в цілому [2]. Раптово ™ виявляється, що надмірне вживання цукру несе такі ж негативні наслідки.

Перш за все, чому - неминучість? Історично так склалося, що цукор був доступний нашим предкам у вигляді фруктів всього лише кілька місяців на рік (в сезон збору врожаю) або у формі меду, який охоронявся бджолами.

У природі цукор важковидобувними, але людина зробила цей процес не вимагає зусиль: останнім часом цукор додають практично в усі продукти харчування, не залишаючи споживачеві вибору [3].

У багатьох країнах люди споживають одного тільки надлишкового цукру на 500 калорій в день (рис. 1).

Малюнок 1. Цукрові гори. Кількість споживаного цукру в формі підсолоджувачів (не враховуючи фруктів), виражене в калоріях на людину в день (дані 2007 року).

Тепер розглянемо наступний фактор - токсичність фруктози.

Прискорюють темпи накопичуються наукові докази того тривожного факту, що надмірне вживання цукру псує здоров'я людини більш серйозно, ніж просто додає зайві складки на животі [4].

Більш того, саме надмірне споживання цукру є причиною всіх хвороб, пов'язаних з метаболічним синдромом [1], [5]. До них відносяться:

Також можна припустити, що фруктоза надає отруйну дію на печінку, подібну до дії алкоголю [1]. Це не дивно, так як алкоголь виходить в процесі бродіння (ферментації) цукру. Деякі дослідження посилаються на цукор навіть як на причину виникнення ракових пухлин і ментальних хвороб.

Те, що до цукру розвивається звикання, навіть не вимагає особливих доказів. Так само як тютюн і алкоголь, він впливає на мозок. Зараз проводиться величезна кількість досліджень по вивченню цукрового залежності у людей [6].

Наприклад, цукор блокує супрессию гормону греліну, відповідального за відчуття голоду. Підсолоджувачі також порушують лептіновую сигналізацію, що відповідає за відчуття ситості.

Все це в сукупності знижує рівень дофаміну в мозку, заглушає почуття задоволення від вживання їжі і призводить до бажання їсти більше [1], [6].

І, нарешті, останній фактор - загальне негативний вплив цукру на суспільство. Пасивне куріння і наслідки водіння в нетверезому вигляді є вагомими аргументами для законодавчого контролю споживання населенням тютюну і алкоголю.

Однак довгострокові ефекти, такі як рівень працездатності і витрати на охорону здоров'я, ставлять надспоживання цукру в одну категорію з курінням і пияцтвом [7].

Наприклад, в США щорічно виділяється 65 мільйонів доларів на боротьбу з хворобами, пов'язаними з метаболічним синдромом, і компенсацію спричинених ним втрат продуктивності; 150 мільйонів доларів щорічно поглинає медичне обслуговування хворих метаболічним синдромом.

У США 25% новобранців (тобто кожен четвертий!), Бажаючих поповнити ряди військовослужбовців, відхиляються комісією через ожиріння: військові лікарі США вже оголосили ожиріння «загрозою національній безпеці».

час втрутитися

Як же можна знизити вживання цукру? Цукор - це натуральний поживний продукт, але це і задоволення - таке ж, як алкоголь, і в обох випадках зловживання ними отруює організм. Корисним буде вивчення досвіду вживання алкоголю і тютюну в різних країнах [8], [9].

Спроби виховної боротьби шляхом викладання в школі основ правильного харчування і фізичної культури не дуже-то дієві.

З іншого боку, введення контролю над вживанням і поставками тютюну і алкоголю (оподаткування, контроль продажів, вікові обмеження) цілком реально знижують споживання цих продуктів і зменшують заподіяна ними шкода [2], [8], [9].

Оподаткування алкогольних і тютюнових виробів - у формі спеціальних акцизних зборів, податків на додану вартість та податків з обороту - найбільш популярний і дієвий шлях до зменшення пияцтва та тютюнопаління [2]. Відносно цукру варто було б вчинити аналогічно.

Необхідно ввести податки на продукти, що містять цукор в будь-якому вигляді: солодкі газовані напої, підсолоджені цукром соки, спортивні напої, шоколадне молоко і цукровмісні сухі сніданки. Канада і деякі європейські країни вже ввели додаткові податки на деякі цукровмісні продукти.

У США поки ведуться переговори щодо введення податку на газовану воду «цент з унції» (приблизно 34 цента з літра), який призведе до подорожчання одного банки напою на 10-12 центів. Середній громадянин США випиває 216 літрів газованої води на рік, з яких 58% містять цукор.

Введення цього податку забезпечить річний прибуток в розмірі $ 45 на душу населення, що в національному масштабі складе 14 мільйонів доларів щорічно. Однак, незважаючи на це, загальне споживання солодких напоїв навряд чи скоротиться: статистичне моделювання показує, що для суттєвого зниження ціна повинна збільшитися мінімум удвічі.

Наприклад, ефект може бути досягнутий, коли баночка лимонаду вартістю один долар коштуватиме два долари, тоді як звичайна вода залишиться на рівні 70-80 центів [10].

Малюнок 2. (Не) Пийте Coca-Cola. Більша частина газованої насправді нудотно, хоча цей смак частково маскується вугільної або навіть фосфорною кислотою.

здійсненна мрія

Законодавче обмеження на продаж алкогольних напоїв молодим людям дуже ефективно, але таких же підходів до продажу цукровмісних продуктів поки немає.

Однак нещодавно в Сан-Франциско заборонили класти іграшки в комплекті з не самими корисними стравами в деяких ресторанах швидкого харчування.

Обмеження або, в ідеалі, заборона на рекламу по телебаченню продуктів харчування, що містять цукор, зможе істотно захистити здоров'я дітей.

Знизити споживання фруктози можна за рахунок державних субсидій, спрямованих на «просування» корисних продуктів харчування.

Але в будь-якому випадку виробники і дистриб'ютори повинні самі знизити кількість цукру в своїх продуктах харчування.

Звичайно, це буде нелегко - адже цукор дешевий і смачний, він добре продається і не псується, і тому компанії навряд чи захочуть різко міняти свою продукцію на шкоду комерційним інтересам.

Для початку необхідно прибрати фруктозу з переліку безпечних речовин або, принаймні, позначити допустиму її дозу - сьогоднішні правила дозволяють виробникам продуктів харчування додавати мало не необмежені її кількості в свою продукцію.

Регулювання використання цукру не буде легким процесом, особливо на ринках країн, що розвиваються, де безалкогольні напої зазвичай дешевше питної води і молока.

Зрозуміло, що громадська боротьба за зниження попиту і пропозиції цукру натрапить на політичний опір і потужне цукрове лобі, так що буде потрібно активну участь усіх зацікавлених сторін.

Харчова промисловість уже в курсі, що на горизонті з'явилися проблеми - віщує їх хоча б згаданий заборона на іграшки в фаст-фудах Сан-Франциско. При достатній інтенсивної галасу тектонічні зрушення в політиці стають можливими. Найкращий приклад - заборона на куріння в громадських місцях. Настав час звернути увагу і на цукор.

За матеріалами Nature [11].

Історія іноді робить несподівані повороти.

З винаходом дешевого підсолоджувача (глюкозно-фруктозного сиропу) виробники традиційного цукру, і так піддаються постійному тиску з боку виробників низькокалорійних підсолоджувачів, отримали дуже серйозного ворога.

Адже фруктоза (якої в складі даного сиропу трохи більше або трохи менше половини, в залежності від марки) завжди вважалася корисним і навіть дієтичним продуктом. Більш дешевий продукт, що має в складі цей солодкий вуглевод, міг завдати непоправного удару по продажах.

Шкода фруктози був досить швидко показаний, і одне з найбільш роздутих на порожньому місці протиріч було створено. В експериментах, що демонструють її шкода, використовувалися дуже великі її кількості в чистому вигляді.

Тим часом ні з цукром, ні з глюкозно-фруктозні сиропом в чистому вигляді людина фруктозу не вживає, як не вживає він і дуже великих її кількостей.

Подальші роздуми про шкоду фруктози цікаві, але мають невисоку наукову цінність.

Самі по собі потенційні наслідки від вживання великої кількості цукру давно не секрет. Цукор приємний на смак, і від нього важко відмовитися; надмірне споживання цукру навряд чи зміцнить ваше здоров'я. У науці накопичена достатня кількість знань не тільки з цього приводу, але і по правильному харчуванню в цілому.

Ожиріння і пов'язані з ним хвороби - це комплексна проблема, причини якої криються не тільки (хоча в значній мірі) в харчуванні, а й у способі життя. Зміщення фокусу боротьби за здоров'я населення на боротьбу з фруктозою, особливо шляхом заборон - крок не тільки необдуманий, але і небезпечний.

Це більше схоже на вигадування зручних пояснень і ігнорування незручних фактів, ніж на пошук наукової істини і вирішення реальних проблем.

  1. Robert H. Lustig. (2010). Fructose: Metabolic, Hedonic, and Societal Parallels with Ethanol. Journal of the American Dietetic Association . 110 , 1307-1321;
  2. SPENCER MADDEN. (2005). Alcohol: No Ordinary Commodity. Research and Public Policy. By TF Babor, R. Caetano, S. Casswell, G. Edwards, N. Giesbrecht, K. Graham, J. Grube, P. Gruenewald, L. Hill, H. Holder, R. Homel, E. Osterberg, J. Rehm, R. Room and I. Rossow. Oxford University Press. £ 29.50. 290 pgs. ISBN 019 263261 2. Alcohol and Alcoholism . 40 , 157-157;
  3. Vio F. and Uauy R. The sugar controversy. In: Food Policy for Developing Countries: Case Studies / ed. by Pinstrup-Andersen P. and Cheng F. Cornell University, 2007;
  4. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. (2003). WHO;
  5. Luc Tappy, Kim A. Lê, Christel Tran, Nicolas Paquot. (2010). Fructose and metabolic diseases: New findings, new questions. Nutrition . 26 , 1044-1049;
  6. Andrea K. Garber, Robert H. Lustig. (2011). Is Fast Food Addictive ?. CDAR . 4 , 146-162;
  7. Eric A. Finkelstein, Ian C. Fiebelkorn, Guijing Wang. (2003). National Medical Spending Attributable To Overweight And Obesity: How Much, And Who's Paying ?. Health Affairs . 22 , W3-219-W3-226;
  8. Engelhard CL, Garson A. Jr., Dorn S. (2009). Reducing obesity: policy strategies from the tobacco wars. Urban Institute;
  9. R. Room, L. Schmidt, J. Rehm, P. Makela. (2008). International regulation of alcohol. BMJ . 337 , a2364-a2364;
  10. Roland Sturm, Lisa M. Powell, Jamie F. Chriqui, Frank J. Chaloupka. (2010). Soda Taxes, Soft Drink Consumption, And Children's Body Mass Index. Health Affairs . 29 , 1052-1058;
  11. Robert H. Lustig, Laura A. Schmidt, Claire D. Brindis. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature . 482 , 27-29.

 

Як надмірне споживання цукру впливає на біль в спині

На жаль, занадто легко перестаратися в вживанні цукру, адже його додають до більшості харчових продуктів, включаючи хліб, йогурт, соки, соуси, консерви і напівфабрикати.

Так середньостатистичний росіянин з'їдає близько 100-140 грам цукру кожен день, що складає близько 1 кг в тиждень. При цьому рекомендована добова доза цукру - всього 6 чайних ложок (30 г) для жінок і 9 чайних ложок (45 г) для чоловіків!

Продукти, насичені простими цукрами, швидко засвоюються і тому швидко підвищують рівень цукру в крові - за це вони називаються «продуктами з високим глікемічним індексом» і вважаються «швидкими» вуглеводами.

Це все промислово оброблені і очищені продукти, білий хліб, білий рис, картопля, манка, солодкі напої та солодощі.

Для здоров'я корисні продукти, які містять багато клітковини і повільно перетравлюються - це «повільні» вуглеводи або «продукти з низьким глікемічним рівнем»: цільнозернові продукти, практично всі овочі і фрукти, бобові.

Саме чиста вода допомагає ниркам очиститися від надлишку цукру в крові.

Регулярні помірні фізичні навантаження допомагають регулювати рівень цукру в крові. Не кажучи вже про те, що навіть звичайна прогулянка зменшує стрес.

Таким чином, відбувається природне витягування хребта за рахунок власної ваги людини в поєднанні з силою тяжіння, збільшується відстань між хребцями, і, отже, знижується тиск на диски і нервові корінці, розслабляються спазмовані і затиснуті м'язи.

Всього за кілька хвилин такої декомпрессионной терапії зникають болі, які не піддавалися лікуванню іншими методами. Крім того, так відбувається збагачення мозку киснем і релаксація всього тіла. Зручніше і безпечніше тренувати «інверсійний вис» на тренажері Teeter. Пару хвилин в день на Teeter - і повне заспокоєння і розслаблення гарантовано.

Недосипання впливає на вироблення гормонів, контролюючих рівень цукру в крові. Цей факт є хорошою мотивацією нарешті відрегулювати свій режим сну і неспання і «вирушати на бічну» раніше.

Зверніться за консультацією до наших фахівців, і вони дадуть відповідь на Ваші питання по використанню Teeter.

 

Велика кількість солодкого в раціоні підвищує ризик розвитку цукрового діабету | медичний часопис

Резюме. Незалежно від маси тіла і ступеня фізичної підготовки

Захворюваність СД на земній кулі подвоїлася за останні 30 років, що значно перевищує всі прогнози навіть з урахуванням поліпшення діагностичної бази. Сьогодні ознаки СД відзначають у 10% жителів планети. Такі дані статистики привели до усвідомлення необхідності ретельного вивчення етіології і патогенезу захворювання.

Вважається, що основною причиною СД 2-го типу є метаболічний синдром - сукупність метаболічних порушень, таких як дисліпідемія, артеріальна гіпертензія і інсулінорезистентність.

Ожиріння, зв'язок якого з рівнем економічного розвитку на сьогоднішній день є доведеною, що виникає внаслідок недостатньої фізичної активності та перевищення калорійності добового раціону над фізичними потребами, є вираженим фактором ризику як метаболічного синдрому, так і ЦД 2-го типу.

Однак рівень захворюваності СД в популяції не завжди можна пояснити кількістю хворих на ожиріння. У деяких країнах з високою частотою СД рівень поширеності ожиріння досить низький, і навпаки.

Мета даного дослідження - перевірка спірною гіпотези про те, що надмірне вживання цукру може бути первинним і незалежним чинником ризику розвитку СД.

В ході лабораторних експериментів доведено, що вживання продуктів, що містять цукор, призводить до розвитку інсулінорезистентності та знижує секрецію інсуліну.

У даній роботі вчені провели статистичну оцінку змін в рівні вживання цукру і частоті захворюваності СД серед жителів 96 країн.

Оцінку доступності різних продуктів харчування (цукор, фрукти, крупи, масло, м'ясо та ін.

) Проводили за допомогою бази даних Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, захворюваність СД в осіб у віці 20-79 років - даних Міжнародної федерації цукрового діабету, валовий внутрішній продукт на душу населення - бази даних Світового банку, а поширеність надлишкової маси тіла та ожиріння - даних Всесвітньої організації охорони здоров'я. Всі показники оцінювали в період 2000-2010 рр.

Дослідники визначили, що кожні додаткові 150 ккал / сут, що перевищують фізіологічно обґрунтовану енергетичну цінність раціону, підвищують ризик розвитку СД на 0,1%, а це ж кількість калорій, отриманих з цукру - на 1,1% (95% довірчий інтервал 0, 48-1,7%; p

 

Шкода цукру, шкода цукру для організму людини. Книги про шкоду цукру

Близько 160 років тому цукор вперше був завезений в Європу, однак, тоді задоволення це коштувало чималих грошей, продавався цукор виключно в аптечних пунктах і був в буквальному сенсі «на вагу золота». Прості люди не могли собі дозволити купити цукор, можливо, тому і здорових людей тоді було більше ...

Сьогодні цукор - це не ласощі, доступне обраним, а повсякденний продукт харчування, до того ж дуже шкідливий. Навіть виключаючи те, що в чистому вигляді цукор не вживають, адже найчастіше це добавка до різних страв, цей продукт завдає шкоди нашому організму, який складно переоцінити.

Спочатку сировиною для виробництва служив цукрова тростина, оскільки стебла його містять величезну кількість солодких соків. Пізніше цукровий буряк також встала в один ряд з цукровою тростиною, на сьогоднішній день з неї отримують близько 40% цукру (для отримання інших 60% використовують цукровий очерет).

У цукрі присутній сахароза в чистому вигляді, проникаючи всередину організму, вона ділиться, і ми отримуємо ударну дозу фруктози і глюкози. Ці два елементи засвоюються за лічені хвилини, тому з одного боку, цукор - це відмінне джерело енергії. Ось, мабуть, і все, що можна сказати позитивного про цукор.

Достеменно відомо, що цей продукт є всього-на-всього високоочищеним легкозасвоюваним вуглеводом, особливо якщо мова йде про рафінад. Ніякої цінності біологічного характеру цукор в собі не несе, нічого крім калорій -100 гр. / 380 ккал - вражаюче, чи не так?

Шкода цукру для організму людини

При бажанні людини привести всі процеси свого організму в норму, йому слід в першу чергу задуматися про правильну систему харчування, яка буде практично повністю виключати вживання цукру.

Мотивацією до відмови від цукру для деяких людей, особливо для жінок, служить той факт, що велика кількість калорій сильно видозмінює фігуру в гіршу сторону.

Проте шкода цукру для організму полягає ще й в тому, що цей продукт:

  • Сприяє зниженню захисних функцій організму (практично в 20 разів);
  • Викликає різні грибкові захворювання;
  • Ініціює процес руйнування нирок;
  • Провокує розвиток онкології;
  • Руйнує серцево-судинну систему;
  • Сприяє різких перепадів рівня глюкози / інсуліну;
  • Викликає діабет;
  • Сприяє початку процесу ожиріння;
  • У жінок, які перебувають у стані вагітності, викликає токсикоз;
  • Сприяє виникненню почуття помилкового голоду;
  • Уповільнює процес травлення;
  • Зупиняється засвоєння організмом поживних речовин / мінералів / білків;
  • Організм починає страждати від дефіциту хрому;
  • Сприяє зниженню засвоєння організмом кальцію / магнію;
  • Сприяє тому, що організм перестає отримувати вітаміни групи В;
  • Сприяє розвитку виразкової хвороби;
  • Провокує виникнення і розвиток артриту;
  • Призводить до того, що у людини починаються різкі і необґрунтовані зміни настрою;
  • У дітей викликає підвищення рівня адреналіну;
  • Потурає тому, що людина стає надмірно збудливим;
  • Сприяє появі роздратування і хвилювання;
  • Сприяє виникненню стресу і напруги;
  • Сприяє виснаження енергетичного запасу;
  • Знижує рівень концентрації;
  • Знижує якість зору;
  • Викликає розвиток карієсу;
  • Призводить до початку раннього процесу старіння і появи зморшок;
  • Різко погіршує стан зубів, шкірного і волосяного покривів;
  • Сприяє порушенню ДНК-структури.

Це перелік шкідливих впливів цукру можна ще довго продовжувати і всі вони знайшли своє підтвердження в процесі медичних досліджень.

І при цьому ми вживаємо цукор не тому, що це дійсно є необхідністю для нашого організму, оскільки, як уже було зазначено, цукор не містить ні мінералів, ні вітамінів, а на догоду власним бажанням смачно поїсти.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що ця речовина входить до складу більшості продуктів, які лежать на полицях магазинів. Таким чином, людина, так чи інакше, хоче він того чи ні, вживає цукор.

Згідно зі статистичними даними, в організм наших співвітчизників потрапляє близько 150 г цукру день у день. Отже, за сім днів ми вживаємо близько одного (!) Кілограма шкідливого продукту.

У той час як Всесвітня організація охорони здоров'я вивела добову норму цукру, і це всього лише близько семи чайних ложок (30 г). І навіть якщо ви строго дотримуєтеся цієї норми, ваш організм все одно отримує істотної шкоди.

Шкода цукру для чоловіків

Крім шкоди загального характеру, який вживання цукру надає як на жіночий, так і на чоловічий організм, цукор несе шкоду індивідуальній спрямованості чоловікам. Особливо шкідливий цукор для осіб чоловічої статі, які усвідомлено відмовляються від активного способу життя.

В цьому випадку вживання цукру в надмірних кількостях підвищує число шкідливих ліпідів в крові. Зайвий рівень ліпідів неминуче веде до розвитку атеросклерозу, результатом чого стане ураження судин. Для чоловіків це загрожує зниженням потенції, оскільки еректальной дисфункція - це наслідок неспроможності артерій.

А, крім того, чоловіки частіше, ніж жінки, схильні до інфарктів міокарда, інсультів і тромбозів.

Книги про шкоду цукру

На сьогоднішній день, коли в моду увійшов здоровий спосіб життя і розроблено безліч методик здорового харчування, з'явилася досить велика кількість друкованих видань про шкоду цукру. Деякі з них справді варті уваги:

  1. «Ми всі в кроці від діабету. Зупиніть згубну тягу до цукру і не допустите розвитку діабету 2-го типу » , автор: Реджинальд Аллуш. У книзі описані причини, чому ми мимоволі стаємо заручниками цукру. При цьому автор розповідає про двох пандемії: предиабет і діабет другого типу. Автор закликає своїх читачів уважніше ставитися до цієї проблеми, оскільки на стадії предіабету, ситуацію можна змінити, а ось на стадії діабету другого типу характер процесів незворотній. У книзі також запропонований тест, пройшовши який, читач зможе зрозуміти, на якій стадії він знаходиться, а значить, буде мати шанс вчасно вжити заходів, щоб встати на шлях зцілення;
  2. «Здорове харчування без цукру» , автор: Родіонова Ірина Анатоліївна. В даному виданні автор детально описує шкоду вживання цукру і пропонує нам безліч рецептів смачних і корисних страв, які зможуть не тільки замінити солодкі задоволення, але також будуть сприяти виведенню цукру з організму;
  3. «Цукрова пастка. Отвоюйте здоров'я у підступних виробників солодощів і подолавши нездорову тягу до шкідливої їжі всього за 10 днів » , автор: М. Хайман. Тут автор розповідає нам про те, як ми, самі того не помічаючи, потрапляємо під вплив цукру. А адже дія його - те саме що дії наркотичних речовин, яке губить нас зсередини. Також тут представлені способи того, як не попастися на «солодкий» гачок;
  4. "Без цукру. Науково обгрунтована і перевірена програма позбавлення від солодкого в своєму раціоні » , автори: Джейкоб Тейтельбаум і Крайстл Фідлер. У виданні представлена програма, яка зможе навчити нас жити без солодкого і при цьому не відчувати постійної незадоволеності від прийому їжі. При цьому у читачів немає підстави не довіряти авторам даного видання, оскільки це кваліфіковані лікарі з багаторічним досвідом практики за плечима;
  5. «Цукор - солодке спокуса. Важлива для здоров'я інформація про цукор і практичні поради щодо його вживання » , автор Ф. Біндер. Назва книги говорить сама за себе, тут представлена програма, яка складається з семи ступенів, пройшовши які, ми навчимося правильно вживати цей продукт;
  6. « Цукор» , автор: М. Кановская. Мета цієї книги - розвіяти наші помилкові судження про те, що ми їмо солодке, тому що того «вимагає» наш організм.

Уважно прочитавши хоча б одну з вищевказаних книг, ми прийдемо до розуміння того, що життя без цукру - це реально, а всі наші міркування про те, що в малих дозах солодке корисно є не що інше, як виправдання власної слабкості.

Чим замінити цукор без шкоди для здоров'я

Шкода цукру для здоров'я - науково доведений факт, і ні для кого не секрет, що для того, щоб залишатися молодим, струнким, гарним і при цьому відмінно себе почувати, від цукру слід відмовитися. Однак престати пити солодкий чай, відмовитися від вживання тістечок, морозива і так далі відразу практично неможливо. Щоб полегшити собі цю задачу, цукор можна замінити:

  • Різними солодкими ягодами;
  • медом;
  • Сухофруктами і фруктами.

Ці продукти харчування не тільки замінять вам звичний цукор, але наситять ваш організм корисними елементами: мінералами, вітамінами, клітковиною.

А як же бути любителям випічки і багатокомпонентних страв? Вирішити таку задачу не так вже й складно, достатньо віддавати перевагу:

  • Екстрактів ванілі;
  • Коричневого цукру;
  • Есенції.

Однак при цьому слід враховувати, що перераховані вище речовини суворо заборонені до вживання хворіють на цукровий діабет.

А ось здоровий гурман ніколи не відрізнить кекс, спечений з есенцією, і кекс, спечений з додаванням звичного всім цукру! У любителів чаювання також є досить великий вибір речовин, які вважаються повноцінною заміною цукру щодо смакових властивостей:

  • мед;
  • фруктоза;
  • Стевія;
  • Сахарин.

Природно, запивати чаєм печиво, торти та інші солодощі категорично заборонено, замініть їх сухофруктами або батончиком на мюслях, благо, що в магазинах і аптеках великий їх асортимент.

Однак, навіть якщо ви можете похвалитися величезною силою волі і в одну хвилину здатні повністю відмовитися від вживання цукру, цього робити не можна. Такий крайній захід принесе величезної шкоди організму і самопочуття, апатія, втома, дратівливість вам гарантовані.

Крім того, організм втратить велику кількість глюкози. Ось чому, навіть не дивлячись на доведений шкоду цукру для людини, його потрібно не виключати, а замінювати! Цього принципу повинні дотримуватися навіть інсулінові діабетики.

Найкращий «ерзац» цукру - це фруктоза, однак і її вживання слід звести до норми - 40 г / добу.

Отже, роблячи висновок, можна абсолютно точно стверджувати, що цукор в чистому вигляді в великих кількостях - це зло. До цього потрібно привчатися самому і з дитинства привчати своїх дітей, щоб вони росли здоровими та в майбутньому їм не довелося б боротися з собою і відмовлятися від солодощів. Тим більше, що знайти гідну альтернативу цукру можна!

 

Вуглеводи і здоров'я

Короткострокові дослідження на людях показали, що під дією великої кількості рафінованого цукру (> 20% енергії з сахарози або> 5% енергії з фруктози) підвищувався рівень вмісту тригліцеридів в крові.

Дослідження також показали зв'язок між надмірним вживанням напоїв з доданим цукром і підвищенням рівня холестерину в крові.

Якщо говорити конспективно, зібрано ще занадто мало доказів, наскільки в точності фруктоза або сахароза підвищує рівень ліпідів в плазмі крові серед населення в цілому.

  • За результатами різних досліджень можна припускати, що часте вживання напоїв з доданим цукром може створити проблеми з кров'яним тиском.
  • При вживанні напоїв з доданим цукром у великих кількостях підвищується ризик виникнення діабету II типу - ця інформація може зміцнити в рішенні обмежити вживання доданих цукрів.
  • Результати всіх досліджень споживання цукру або різних окремих цукрів суперечливі, проте слід враховувати ту обставину, що дія цукрів, що містяться у фруктах і овочах, відрізняється від дії рафінованого і доданого цукру, особливо це стосується напоїв з великим вмістом доданого цукру.

Дослідження показують, що скорочене споживання цукру у дорослих зв'язується з помірним зниженням маси тіла, а підвищене споживання цукру зв'язується на тій же шкалі з набором ваги.

На підставі дослідження вибірки дітей можна сказати, що вживання напоїв з високим вмістом доданого цукру пов'язане з підвищеним ризиком ожиріння, що викликається в основному надлишком одержуваної енергії.

Вживання фруктози зв'язується з набором ваги і інсулінорезистентністю. Так, фруктоза має низький глікемічний індекс, але на відміну від глюкози, фруктоза перетворюється в печінці в основному в ліпіди.

Метааналіз інтервенційного дослідження на людях не виявив ніяких доказів того, що фруктоза викликає збільшення ваги, якщо вона заміщає в дієті інші вуглеводи в межах тієї ж енергетичної цінності. Велика кількість вільної фруктози, що вживається як додаткове джерело енергії, зв'язується з набором ваги з обережністю.

З вищесказаного можна ще раз наголосити на тому, що необхідно обмежити споживання рафінованих цукрів і їх додавання в їжу. Крім того, потрібно остерігатися постійного вживання великих кількостей фруктози.

Дослідження за участю вагітних показали, що надмірне споживання напоїв з доданим цукром пов'язано з несприятливими для плода ефектами. Вживання напоїв з доданим цукром під час вагітності може призвести до передчасних пологів.

Карієс зубів формується при демінералізації зубних тканин, викликаної падінням рівня кислотності через ферментації вуглеводів бактеріями, колоніізрующімі ротову порожнину. Таким чином, карієс - це інфекційне захворювання, для виникнення якого потрібно сахароза та інші легко ферментує моно- і дисахариди.

Багата крохмалем їжа також сприяє утворенню карієсу, а присутність сахарози підвищує її шкідливий потенціал. При цьому вироблення кислоти з лактози переважно невелика. Факторами, що протистоять дії споживаного цукру, є профілактичне застосування фтору і належна гігієна порожнини рота.

З точки зору виникнення карієсу, таким чином, не можна задати єдиний безпечний рівень споживання рафінованого цукру, оскільки, крім споживання цукру, на нього впливають фактори способу життя (застосування фтору, склад їжі і т.д.

), Спадковість, захворювання, прийом ліків, недоїдання, кількість і склад слини. Підводячи короткий підсумок, можна сказати, що частота споживання цукор пов'язана з утворенням карієсу в помірному ступені, при цьому важлива кореляція між частотою споживання і разовим кількістю.

Обмежуючи частоту вживання рафінованих цукрів, особливо у вигляді закусок, можна знизити ризик утворення карієсу.

Щільність поживних речовин - це кількість поживних речовин на одиницю енергетичної цінності продукту. Адекватна щільність поживних речовин забезпечує засвоєння всіх важливих харчових речовин. Особливо важлива вона для людей, у яких засвоєння поживних речовина з яких-небудь причин ослаблений.

Продукти, що містять додані рафіновані цукру в великих кількостях, дають в основному енергію, але зовсім не дають або дають мало важливих поживних речовин, знижуючи тим самим щільність поживних речовин.

Отже, посилене споживання рафінованих цукрів (> 10-15% енергії) може привести до скорочення споживання необхідних поживних речовин (вітамінів, мінералів, клітковини). До того ж постійне надмірне споживання багатої цукрами їжі може бути пов'язано з поганими звичками харчової поведінки, в т.ч.

недостатнім споживанням фруктів, ягід і овочів. Обмеження надходження рафінованих цукрів особливо важливо у випадку дітей і дорослих з малою добової потреби в енергії.

Джерело: Рекомендації по харчуванню та руху для Естонії, 2015

 

15 проблем зі здоров'ям, які з'являються з-за цукру

У 1957 році Джон Юдкін (John Yudkin), британський професор-нутріолог, намагався довести, що головним винуватцем хвороб серця та інших хронічних захворювань є саме цукор, а не жир, як прийнято вважати.

Книга Юдкін «Чистий, білий, смертельний» мала успіх серед читачів. Але видатні дієтологи, об'єднавшись з виробниками продуктів харчування, знищили його репутацію і кар'єру. Гіпотеза Юдкін була похована, а жир став ворогом суспільства номер один. Детальніше про цю наукову несправедливості ми розповідали в статті «Солодкий змова: історія убивчою наукової помилки».

Сьогодні досить відкритих даних і досліджень, які підтверджують, що у надмірного вживання цукру є негативні наслідки.

Тому Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) рекомендує обмежити щоденне вживання цукру 50 г в день (4 столові ложки, трохи більше, ніж у банку «Кока-Коли»).

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежитися 2 столовими ложками в день.

Але що, якщо ви будете з'їдати більше рекомендованої норми цукру? Подивимося, що про це говорять останні наукові дослідження.

1. Карієс

Карієс з'являється, коли бактерії ротової порожнини харчуються простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, що руйнує зубну емаль, а потім і м'який дентин - тканина, з якої складається зуб. Тому рекомендації стоматологів щодо вживання цукру набагато суворіше, ніж в популярних дієтах.

2. Постійне почуття голоду

Гормон лептин повідомляє вашому мозку, що ви наїлися. Але фруктоза перешкоджає попаданню лептину в мозок і створює відчуття голоду.

У людей з резистентністю до лептину мозок не отримує потрібного сигналу, тому їм складніше контролювати свій апетит.

Дослідження на щурах показали, що у тварин, які вживали фруктозу, вироблялося більше лептину, ніж зазвичай. Тому чутливість організму до нього знижувалася. Коли фруктозу прибирали з раціону щурів, рівень лептину повертався в норму.

3. Набір ваги

Крім сидячого способу життя, існує ще один перевірений спосіб швидко і впевнено набрати зайві кілограми: зробити цукор одним з основних продуктів в своєму раціоні.

У солодощах багато калорій, але недостатньо, щоб задовольнити голод.

Вчені з Нової Зеландії проводили дослідження серед дорослих чоловіків і постаралися знайти зв'язок між зайвою вагою і іншими факторами: віком, загальною калорійністю харчування, цукром, індексом маси тіла, вживанням алкоголю, палінням. Найсильніша зв'язок простежувалася між набором ваги і вживанням цукру. Так що якщо хочете схуднути, для початку відмовтеся від цукру.

4. Порушення сприйнятливості до інсуліну

Коли ви їсте багато продуктів з високим вмістом цукру, наприклад пончики на сніданок, вашому організму потрібно більше інсуліну - гормону, який допомагає перетворювати їжу в енергію. Але коли рівень інсуліну постійно високий, організм звикає і стає менш чутливий до нього. Це призводить до збільшення рівня глюкози в крові.

Вчені швидко викликали резистентність до інсуліну у щурів, даючи їм їжу з дуже високим вмістом цукру.

Симптоми порушення сприйнятливості до інсуліну - втома, постійне відчуття голоду, затуманення свідомості і підвищений кров'яний тиск. Починає накопичуватися жир в області живота. Більшість людей зазвичай не помічають своєї резистентності до інсуліну, поки вона не переходить у цукровий діабет.

5. Діабет

На початку 2014 року в Росії такий діагноз був поставлений 3,96 мільйона чоловік, при цьому реальні цифри значно більше (за неофіційними оцінками кількість хворих становить понад 11 мільйонів).

В одному експерименті вчені відстежували показники здоров'я у 51 тисячі чоловік в період з 1991-го по 1999-й. Виявилося, що у людей, які пили багато підсолоджених напоїв - лимонаду, чаю, енергетиків, - ризик появи діабету був вище. До такого ж висновку прийшли вчені, які провели подібне дослідження серед 310 тисяч учасників.

6. Ожиріння

Якщо ви випиваєте по склянці солодкого лимонаду кожен день, у вас є всі шанси набрати близько 6 кілограмів ваги в рік.

Кожен додатковий стакан газованої води може призвести до ожиріння.

Звичайно, є ймовірність, що люди, які п'ють по склянці лимонаду щодня, не споживають калорій більше, ніж потрібно людині в день. Але, як правило, «порожні калорії» сприяють надмірному споживанню їжі в цілому.

7. Печінкова недостатність

Необхідність переробити велику кількість фруктози може призвести до навантаження і запалення печінки. Тому надлишок фруктози - основна причина розвитку неалкогольний жирової хвороби печінки.

У людей з таким діагнозом жир починає накопичуватися по всій печінки. Вчені з'ясували, що, як правило, вони п'ють більше лимонаду, ніж середньостатистична людина. Проте вченим не вдалося точно встановити, що є головною причиною виникнення хвороби - цукор або зайву вагу (який, як ми вже з'ясували, часто з'являється через цукру).

Більшість людей з неалкогольний жирової хворобою печінки зазвичай не звертають уваги на симптоми і можуть навіть не підозрювати, що у них є ця хвороба. Але у деяких накопичений жир може привести до утворення рубців на печінці, а в кінцевому підсумку хвороба може розвинутися до печінкової недостатності.

8. Рак підшлункової залози

Деякі дослідники стверджують, що споживання великої кількості цукру може привести до підвищення ризику розвитку раку підшлункової залози - однієї з найбільш смертоносних форм захворювання.

Хоча інші вчені не згодні і стверджують, що рак і цукор пов'язані опосередковано: вживання великої кількості цукру призводить до ожиріння і діабету, а вони, в свою чергу, впливають на розвиток раку підшлункової залози.

9. Хвороби нирок

Існує припущення, що надмірне споживання цукру може привести до хвороб нирок. Хоча на сьогоднішній день це тільки гіпотеза, причини для занепокоєння є.

Результати дослідження серед 9 358 учасників показали: вживання лимонадів та інших солодких напоїв може бути пов'язано з хворобами нирок.

Подібне дослідження проводилося на щурах. У харчування щурів входило надмірно велику кількість цукру (в 12 разів перевищує рекомендації ВООЗ). В результаті їх нирки збільшувалися в розмірах і гірше функціонували.

10. Підвищений кров'яний тиск

Цукор також може привести до підвищення кров'яного тиску. В одному дослідженні 4 528 дорослих, у яких ніколи не було гіпертонії, вживали по 74 г цукру кожен день. Ризик появи високого тиску значно збільшився.

В іншому невеликому дослідженні був проведений наступний експеримент: 15 людина пили по 60 г фруктози. Через дві години у них спостерігався різкий стрибок артеріального тиску. Така реакція може виникати через те, що під час розкладання фруктози утворюється побічний продукт - сечова кислота, яка у великих кількостях негативно впливає на кров'яний тиск.

11. Захворювання серцево-судинної системи

Серцево-судинні захворювання - основна причина смертей по всьому світу. Найбільше на їх появу впливає куріння і сидячий спосіб життя, але серед факторів ризику також є надмірне споживання цукру, зайва вага, діабет.

Останні дослідження доводять, що, вживаючи в їжу багато цукру, ви наносите непоправної шкоди здоров'ю свого серця. Особливо це стосується жінок.

Згідно з дослідженням Центру по контролю і профілактиці захворювань США (CDC), в якому взяли участь 11 733 осіб, існує зв'язок між споживанням цукру і підвищеним ризиком розвитку хвороб серця і подальшої смерті. В учасників, які отримують від 17 до 21% щоденних калорій з цукру, шанси померти від хвороб серця зростали до 38% в порівнянні з тими, хто обмежував кількість калорій від цукру до 8% від загального споживання.

12. Залежність

Незважаючи на те, що не всі лікарі підтримують ідею про існування харчової залежності, це цілком реальне явище, хоча й трохи відрізняється від алкогольної залежності або наркоманії.

Наприклад, відомий факт, що люди, які намагаються позбутися залежності від опіоїдів (героїну) або просто кидають курити, починають їсти більше солодкого. Одна з гіпотез: таким чином мозок підміняє дію речовин, що викликають залежність.

Хоча все може бути набагато простіше: люди звикають до їжі, яка їм подобається, і не має значення, є там цукор чи ні.

13. Зниження когнітивних здібностей

Ожиріння і діабет безпосередньо пов'язані з порушенням когнітивних здібностей і хворобою Альцгеймера. Тому не дивно, що в нових дослідженнях знаходять зв'язок між надмірним вживанням цукру і впливом такої поведінки на мозок.

Нещодавно вчені проводили експеримент: в раціон групи щурів вводили продукти з високим вмістом цукру. Це надавало негативний вплив на їх пам'ять, притупляло емоційне збудження.

В організмі людини знайшли схожу реакцію: виявилася зв'язок між вживанням в їжу продуктів з великим вмістом жирів і вуглеводів і зниженням продуктивності гіпокампу - області мозку, що відповідає за пам'ять.

14. Дефіцит поживних речовин

Коли ви їсте занадто багато цукру, ви, швидше за все, відмовляєтеся від багатьох поживних речовин, які дійсно потрібні організму.

Продукти з високим вмістом цукру замінюють натуральні продукти - наприклад, газована вода замість соку і молока - і тим самим призводять до дефіциту поживних речовин в організмі. Ви споживаєте багато калорій з цукру, але не отримуєте достатньої кількості вітаміну D, кальцію або калію.

Недолік поживних речовин проявляється у вигляді втоми, підвищеної ламкості кісток, м'язової слабкості.

У дослідженні 1999 року, було виявлено, що у людей, які отримують 18% або більше щоденних калорій з цукру, був найнижчий рівень необхідних вітамінів і мікроелементів, таких як фолієва кислота, кальцій, залізо, вітамін А і вітамін С.

15. Подагра

Подагру називають «хворобою королів», тому що вона виникає через непомірності в їжі і випивки. І хоча наше харчування змінилося, ця болюча форма артриту стає все більш поширеним явищем в різних шарах суспільства.

Зазвичай продукти, що провокують подагру, містять високий рівень пуринів. Коли пурини переробляються, утворюється сечова кислота. Накопичуючись, вона призводить до подагрі.

Але сечова кислота утворюється не тільки при розкладанні пуринів, вона також є побічним продуктом цукрового метаболізму. Тому надмірне вживання цукру підвищує ризик розвитку подагри, особливо у чоловіків.

 

 

Подобається наш проект?

Хочете зробити внесок в розвиток нашого проекту?
Надсилайте нам свої пропозиції, ми обов'язково почуємо кожного.